Діти писатимуть легенди про Тернопіль

1 грудня стартував загальноміський дитячий конкурс «Тернопілля – край легенд» (Міфи. Легенди. Перекази), який покликаний привити школярам любов до рідного краю, дослідницької і творчої роботи в напрямку історії, культурного надбання та відомих людей міста. Організаторами конкурсу стали міська рада, міське управління освіти і науки та видавництво «Джура».

З приводу важливості конкурсу Леонід Бицюра зазначив: «Діяльність міської ради та управління освіти і науки спрямовані на те, щоб розвивати мистецькі напрямки і прищеплювати повагу до історії нашого міста. На жаль, мусимо констатувати, що є багато випадків, які псують зовнішній вигляд Тернополя, підривають його авторитет. Наприклад, на день міста група молодих людей розмалювала фасади будинків в стилі графіті. Також це стосується і підтримки чистоти вулиць громадянами. Ці та інші навички поваги до рідного краю повинні формуватися в садочку, школі і сім’ї. Подібні конкурси допомагають дитині переосмислити себе в розрізі подій країни і міста, значення знакових людей в історії краю і людства загалом. Під час першого дзвоника в першій гімназії я побажав її вихованцям досягти таких успіхів, щоб їхніми іменами були названі вулиці в нашому місті. Діти в сучасному агресивному середовищі загального негативізму і байдужості повинні мати світлі орієнтири, які можуть вказати їм дорослі за допомогою різноманітних творчих ініціатив. Хочу подякувати видавцю Василю Ванчурі, який долучається до популяризації нашого міста і відкриває невідомі сторінки його історії. Саме на те, щоб молодь більше дізнавалася про Тернопіль, розвивала навики художнього стилю, проникалася любов’ю до міста, спрямований конкурс. Участь у ньому братимуть школярі віком 10-17 років. Ми зі свого боку зробимо все, щоб якомога більша кількість дітей взяла участь».

З початком конкурсу в дитячих бібліотеках міста учасники оргкомітету проводять майстер-класи про те, як написати оригінальну і авторську легенду чи міф, як розпитати своїх рідних про їхні спогади, яким був Тернопіль в часи їхнього дитинства чи молодості. Переможці визначатимуться у трьох номінаціях: легенда, міф і художній переказ спогадів.

Ідея проведення конкурсу належить Василю Ванчурі. Як розповів видавець, «сформовано незалежне журі, до якого входять Любомира Бойцун, Тетяна Позняк-Хоменко, Богдан Новосядлий та інші. Ми хочемо, щоб твори дітей оцінювали письменники і краєзнавці. Ідея конкурсу народилася після видання книги «Легенди Тернополя». За відгуками читачів, ми побачили, що в тернополян є бажання дізнаватися більше про своє місто. Спільно із міською радою вирішили до «Джура-фест-2012» відібрати кращі легенди, міфи і перекази та видати їх окремою книгою. Я думаю, що однокласникам, друзям і родичам юних авторів буде приємно читати ці твори».

Цінні призи переможці конкурсу отримають під час фестивалю «Джура-фести-2012». А подати свої роботи можна в Інформаційно-методичний центр освіти до 20 березня 2012 року за адресою: бульвар Шевченка, 1, 2 поверх (кабінет методистів).

Коментарі вимкнені.