Фестивальне літо

Літо – традиційна пора фестивалів. А в Україні їх відбувається багато і різних: музичних, етнічних, історичних, військових, кулінарних. Пропонуємо  огляд найпопулярніших, аби усі бажаючі могли з користю спланувати літо.

Червень: «Країна мрій» та пам’ять про Івана Миколайчука

Відкриває літні фестивалі історико-культурологічний «Мамай-fest». Він відбудеться з 1 по 5 червня у Музеї історії Дніпродзержинська на Дніпропетровщині. Родзинка фестивалю – Кінофест. Його присвятили пам’яті Юрія Ільєнка. Зокрема організатори запланували демонстрацію фільму «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія». А також таких стрічок, як «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою», «Лісова пісня. Мавка», «Лебедине озеро. Зона», «Легенда про княгиню Ольгу». Окрім кінопрограми на гостей очікують зустрічі з народними майстрами, музикантами та науковцями.

На 11-12 червня у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» заплановано дійство – «Фестиваль Кобзарська трійця 2011». У програмі дводенного заходу: ознайомлення з технікою виготовлення музичних інструментів, виставка традиційних кобзарських інструментів з музейних та приватних колекцій (зокрема, зібрані Ігорем Шрамком), кобзарювання, концерти кобзарів, лірників і бандуристів, традиційні танці під гурт «Гуляйгород». А також науковий дискурс на тему: «Філарет Колеса – дослідник кобзарсько-лірницьких традицій», показ фільмів та розповіді на тему історії та сьогодення кобзарської традиції. Усі бажаючі зможуть придбати тематичну літературу та музичні диски.

 

Майже цими ж днями – з 10 по 12 червня у Севастополі відбудеться другий фестиваль військових оркестрів – Sevastopol Military Tattoo. Окрім українців, свої колективи представить Росія, Туреччина, Франція, Німеччина, США та Таджикистан.

 

Цими ж днями у Львові всі охочі можуть спробувати різні сорти пива – там відбудеться міський фестиваль пива, який познайомить не тільки з традиціями пивоваріння, а й культурою споживання цього старовинного напою.

До 70-річчя від дня народження українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Миколайчука на Буковині проведуть етнофестиваль. Він має назву «На гостини до Івана». На фестиваль треба їхати одразу до кількох сіл Кіцманського району, розташованих вздовж автомобільного шляху – від рідного села Миколайчука Чортория до Чернівців. Фестивальний шлях перетинає Мамаївці, Лужани, Шипинці, Дубівці, Глиниця та Зеленів. Щоправда, лише одного дня, 15 червня, можна буде придбати вироби буковинських майстрів.

Також тільки 12 червня пройде фестиваль Бережанського замку на Тернопільщині. Мета невеличкого фестивалю – підтримка народного мистецтва і народних промислів регіону, а також заохочення туристів відвідувати край.

 

25-26 червня – один із наймасштабніших київських фестивалів – «Країна мрій». Щоправда, ще невідома програма дійства, організованого Олегом Скрипкою. Але квитки вже можна придбати. Тож вхідний на один день коштуватиме 50 гривень, на два – 80 гривень. Діє і попередній продаж перепусток – ціни відповідно 30 та 60 гривень. Безкоштовно у казкову музично-етнографічну країну можуть потрапити лише діти до 12 років та пенсіонери.

 

 

Липень: «Трипільське Коло» та торговий фестиваль

Починаючись в четвер, 30 червня, і аж до неділі, 3 липня, недалеко від столиці, у селі Ржищев відбудеться вже традиційне дійство – «Трипільське коло». Цей міжнародний еко-культурний фестиваль має вже чотирирічний цикл. Кожен з них щороку був присвячений одній зі стихій природи: воді, землі, вогню. Цьогоріч настала черга повітря.

 

Міжнародний фестиваль «АртПоле» продовжує мандрувати Україною. З Одеської області (у минулому році відбувся у Куяльнику) дійство переїхало у село Уніж Івано-Франківської області. Цього року відпочивати можна з 12 по 16 липня. Ціна квитків вже відома – 150-200 гривень. Але, на відміну від «Країни мрій», приблизно можна дізнатися, за що ці гроші варто сплачувати. Вже зараз свою участь підтвердили такі колективи: «ДахаБраха» (Україна), PortMone (Білорусь), Village Kollektiv (Польща), Feloche (Франція), «Перкалаба» (Україна), Wild Marmalade (Австралія), «Зіра» (Україна) і «Бадьян СС» (Україна). Крім того, на фестивальників, як і раніше, чекатимуть театральні перформанси та різноманітні майстер-класи, а також цікаві лендарт-проекти.

 

Кожні вихідні, починаючи з 16 числа і аж до початку серпня, у Криму триватиме торговий фестиваль «Генуезький шолом». Головні на святі – торговці та екскурсоводи. І хоча лицарських поєдинків, бугуртів та турнірів проводитися не буде, атмосфера середньовіччя нікуди не пропаде, – обіцяють організатори. Біля Генуезької фортеці торговці в автентичних костюмах продаватимуть свої вироби та звучатиме жива середньовічна музика.

 

 

Серпень: весільне свято та танцювальний марафон

5-7 серпня у Пироговому, що біля Києва, відбудеться етнографічний фестиваль «Жнива 2011 – Весілля». Відомо, що традиційно після жнив у період, пов’язаний з літнім сонцестоянням, наставав час, коли скрізь гулялися весілля… Цим пояснюється програма фестивалю: жнива, молотіння зерна та виготовлення борошна жорнами, випічка хліба, показ традиційного весілля, майстер-класи з ковальства, соломоплетіння, гончарства, вишивки, писанкарства, лекції з народного художнього мистецтва, історії українського вбрання, традиційного українського співу та музикування, історії українського друкарства. Виступатимуть кобзарі та лірники. Заплановані народні розваги і для дітей: ігри, казки, човен-гойдалка, катання на возі по селу, вироблення дерев’яних іграшок та ляльок-мотанок. А ще – Катрусин кінозал – перегляд українських та світових етнографічних фільмів.

 

У «Етновирі» можна закружляти 20-24 серпня у Львові. І це вже четвертий рік поспіль. Центр міста заповнить музика, танці та яскраві кольори національних костюмів різних народів світу, що будуть представляти гостям фестивалю культуру своєї країни. Як і минулого року, фестиваль збере фольклорні колективи з Індонезії, Кіпру, Мартініки, Конго, Індії, Мексики, Бразилії, Іспанії, Португалії, Ізраїлю, Македонії, Чехії, Польщі та України.

 

На ці ж дні у місті Лева запланований V Міжнародний фестиваль незалежного кіно «КіноЛев». Цього року наскрізною темою фестивалю стане тема «Кіно як пропаганда». Щодня проходитимуть тематичні програми, що розкриватимуть ту чи іншу тему (наприклад, фашизм-антифашизм, Україна-Польща, комунізм-імперіалізм тощо) через призму полярних поглядів, втілених у картинах Олександра Довженка, Лені Рішеншталь, Анатоля Литвака та інших видатних митців, чиї роботи суперечливі та ідеологічні, тим не менш, залишаються шедеврами з точки зору кіно.

27-28 серпня на глядачів чекає фестиваль «Стародавній Меджибіж 2011». Місце проведення: Хмельницька область, селище Меджибіж, фортеця XIV століття «Біла Либідь». На всіх відвідувачів чекатиме багато музики, танців, а ще середньовічні бої, театральні вистави, файєршоу, середньовічна кухня, історичне поселення, майстер-класи з давніх ремесел та ярмарок.

 

фото: polit.ua, sevastopol-fest.com, wikimedia.org, yaroslaw.org.ua, artpolefest.org, thisisukraine.org, viktstudio.hiblogger.net, zaxid.net, io.ua

Тетяна Катриченко, «Главред»

-1 thoughts on “Фестивальне літо

  • 04:25 | 27.05.2011 о 04:25
    Permalink

    1. Міжнародний Фестиваль класичних автомобілів «Leopolis Grand prix» пройде у Львові 10-12 червня, на історичній трасі «Львівський трикутник». http://zazkozak.com/index.php?option=com_content&amp…:2011-02-21-16-29-06&catid=2:plan&Itemid=113

    2. Фестиваль молодіжної альтернативної музики “Рурисько” пройде у Бережанах (Тернопільщина) 9 -10 липня. http://rurysko.org.ua/

    3. Козацький фестиваль «Кульчиці-Фест», присвячений Петру Конашевичу-Сагайдачному та Юрію Кульчицькому, пройде 16-17 липня. Львівська обл. м.Самбір або с.Кульчиці

    4. На Зелені свята, 12 червня у Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту (вул. Московської олімпіади, 38-Б.) відбудеться четвертий молодіжний етнодуховний фестиваль «Обнова-фест», розповідають організатори. http://vk.com/club8914647

    5. Фестиваль майстрів авіамодельного спорту «АЕРОШОК» відбудеться 4 червня 2011 року на аеродромі “Бородянка”. Фест відбуватиметься з 10.00 ранку до 18.00 вечора. http://aeroshock.com.ua/

    6. Захід. 19-21 серпня 2011 року на аеродромі Цунів в 20 км від Львову. http://vkontakte.ru/club10058641

    7. 27 червня – 3 липня у селі Опішне на Полтавщині пройде фестиваль гончарства – ІІI тиждень національного гончарного здвиження в Опішному. «Здвиг-2011» http://www.opishne-museum.gov.ua/uk/zdvig-2011

    8. Міжнародний фестиваль екстремальної електроніки і industrial music ENERGY OPEN AIR 2011 пройде 24-26 червня у Черкасах. http://vkontakte.ru/club15841719

    9. Вільний неформальний збір людисьок Шипіт-2011. Кульмінацією забав є свято Івана Купала — 7 липня.
    водограй Шипіт, село Подобовці Воловецького району, Закарпатська область. 1-10 липня (дата приблизна, бо фест закінчується тоді, коли цього захочуть його учасники) http://vk.com/club20823838

    10. Другий Міжнародний фестиваль повітряних куль “Повітряні пригоди 2011″ у Василькові на Києвщині відбудеться 24-28 серпня.

    11. 4, 5 вересня Фестиваль української середньовічної культури „Ту Стань!-2010“
    с.Урич, Сколівський р-н, Львівська обл. http://tustan.com.ua/festyval/main/index.html

    12. Дата патріотичного фестивалю “Бандерштадт-2011″ наразі невідома. Торік фест проходив 7-8 серпня. http://vk.com/club3592353

Коментарі вимкнені.