Кого підгодовує Україна

На тлі так званої пенсійної реформи в Україні, від якої, скоріш за все, пересічному пенсіонерові стане тільки гірше, точиться багато розмов про так звані спеціальні пенсії, що їх отримують колишні високопоставлені чиновники, депутати та інша «еліта» – саме ті люди, котрі довели Українську державу до зубожіння.

Здається, ні в кого, хто має здоровий глузд, не виникає сумніву, що усі ті пенсії – зухвала несправедливість держави стосовно своїх громадян. Однак, з того, що ми чуємо про перебіг «пенсійної реформи», та несправедливість скоріш за все перейде до підготованого владою законодавства. І це неправильно. Втім, не тільки величезні пенсії держслужбовців повинні були би цікавити громадськість.

Відомий львівський юрист Григорій Ангел у розмові з нами зачепив ще одну не менш важливу тему. Давайте, говорить він, подивимося, кого нинішня Українська держава, згідно з прийнятим у ній законодавством, визначає я привілегійованого пенсіонера? Хто, з точки зору нашої держави має ті заслуги, які дозволяють отримувати значні доплати до трудових пенсій?

Григорій Ангел посилається на Закон України від 1 червня 2000 р. “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, і вказує на зазначені у ньому категорії громадян, пенсія для яких автоматично збільшується на 35-40%. Серед них:

– Герої Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, особи, нагороджені орденом Леніна, орденом Слави трьох ступенів.

– Повні кавалери ордена “За службу Родине в Вооруженннх Силах СССР”.

– Ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій проти Японії у 1938, 1939, 1945 роках (у тому числі на території Монголії), нагороджені за бойові дії орденом, медаллю “За відвагу” або медаллю Ушакова, партизани Великої Вітчиз­няної війни, нагороджені медаллю “За відвагу”.

– Депутати колишніх республік Союзу РСР та Української РСР, члени Кабінету Міністрів України та уряду колишньої Української РСР.

– Особи, відзначені почесним званням колишніх республік Союзу РСР та Української РСР “заслужений”, державними преміями колишніх республік Союзу РСР та Української РСР.

«На сьогодні в Україні згідно з законом про пенсії за особливі заслуги перед Україною, спеціальні пенсії отримують люди, які практично для України нічого не зробили. А більше того, всіляко заперечували ідею української державності, – коментує ситуацію Григорій Ангел. – Треба ініціювати Верховній Раді анулювання пенсій даним категоріям громадян. Люди, які за синьо-жовтий прапор вивозили людей до Сибіру, отримують від держави більше грошей, аніж ті, хто потерпав від комуністичного режиму та боровся за Незалежність України. Абсурд!»

І справді. Коли читаєш такі закони, починаєш сумніватися, чи дійсно в Українській державі ти живеш…

 

Дух волі

Коментарі вимкнені.