“Я не хочу, щоб завтра хтось кричав, що Надал руйнує церкви”

секта співоче поле Тернопіль– Коли під час з’ясування настроїв тернополян проблема храму у парку Національного відродження ввійде у п’ятірку найгостріших, тоді я знатиму, що люди готові до радикальних дій з боку влади, – каже міський голова Сергій Надал.

Наразі такого відгуку з боку громади мер не бачить. Однак він все одно наполягає на правовому вирішенні даної проблеми. Хоча пан Надал визнає, що цей процес тривалий, причому рішення судів можуть не відповідати інтересам міста. Хоча тернополяни вже об’єднуються, аби висловити своє “ні”, – пише газета “20 хвилин”.

“Легко сказати: іди і руйнуй…”

– Ми виграли суд у Тернополі – було рішення про демонтаж споруд, але програли справу у Львівському апеляційному, – пояснює він. – Куратор юридичного підрозділу міськради після того засідання зауважив, що представляти інтереси “паркової” громади прийшли три адвокати, вартість праці яких – 5 тисяч у. о. за одне засідання. Можете собі це уявити?!

Міська влада, як він стверджує, неодноразово писала листи з приводу незаконної забудови у парку на адресу міліції, прокуратури – просили порушити кримінальну справу.

– Двічі ми отримали відписки, – додає він. – Мовляв, справу порушити неможливо, бо немає завдання збитків у великих розмірах. Лише після того, як ми задіяли інспекцію з Держбудконтролю, з прокуратури надійшов лист із проханням подати документи ще раз – для повторної перевірки.

Мер визнає, що є чимало людей, які виступають “за” демонтаж каплиці. Однак є й такі, хто її захищає. Тому проблему треба вирішувати коректно.

– Я не хочу, щоб завтра хтось кричав, що Надал руйнує церкви, – пояснює пан Надал. – Ця будова не виникла за півроку-рік. Це готовий об’єкт, причому там навіть паркан такий, що ви навряд чи знайдете таку якісну капітальну роботу в приватних садибах. Тож не так усе просто. Це легко сказати: йди і руйнуй!.. Але цього року ми це питання вирішимо.

До речі, міська влада, намагаючись повернути паркову землю, наражалася навіть на те, що було неможливо визначити власника будівлі. Отже, кого притягувати до відповідальності за незаконні дії – невідомо. Лише коли земля відійде в користування комунальному підприємству, пояснює мер, встановлення власника незаконної споруди не матиме вирішального значення для визначення її подальшої долі.

Тернополяни вже об’єднуються “проти”

У Тернополі, як нам стало відомо 22 червня, вже діє ініціативна група городян. Вони виступають проти незаконної забудови у парку. Ці люди зібрали 600 підписів на підтримку позиції, яку відстоюють. Тобто – вимагають знищити каплицю та звільнити землю, бо дії “паркових” вірян вважають злочинними. Городяни навіть допомагають владі – пишуть заяви у прокуратуру та міліцію. Проте наразі це не змінило ситуацію.

Натомість 20 червня міськрада дала дозвіл комунальному підприємству “Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя” на складання проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території пам’ятки природи “Тернопільське джерело”, що у парку Національного відродження. У мерії вважають, що, надавши три сотих навколо джерела своєму підприємству в постійне користування, вони зробили перший крок до вирішення питання самовільної забудови цієї території.

-1 thoughts on ““Я не хочу, щоб завтра хтось кричав, що Надал руйнує церкви”

  • 13:35 | 25.06.2011 о 13:35
    Permalink

    Не треба руйнувати, просто доведіть незаконність будівництва. Але спочатку треба землю відібрати.

Коментарі вимкнені.