Почаївську лавру можливо не приватизують

Почаївську лавру не приватизують. Наприкінці жовтня гучний законопроект щодо виключення української святині зі списку об’єктів, які не підлягають приватизації, у Верховній Раді відкликали.
– Це, можна сказати, перша ластівка, перша перемога української громади – громади, яка підтримує українські святині, яка підтримує українські цінності. Це те, що чітка та одностайна позиція громади Тернопільщини, яка сказала своє «Ні!» законопроекту – 9105, – зазначив заступник голови облради Олег Боберський.

Не один місяць активні та небайдужі до долі Почаївської лаври люди боролися, протестували і збирали підписи щодо недопущення прийняття законопроекту. Загалом, найбільшу ініціативу та зацікавленість у цьому питанні проявила західна частина України. А саме – Тернопільщина, Львівщина та вся Волинь.

Відкликаний законопроект – це лише верхівка айсберга та початок боротьби, кажуть активісти. Адже відступати, запевняють вони, ніхто не буде. Північні сусіди, окрім Почаївської лаври, також «нагострили зуби» й на Софію Київську та Києво-Печерську лавру.

– Громадським рухом «Українські святині – українському народу» зібрано 63 тисячі підписів по Україні з вимогою відкликати проект закону Шенцева-Бута щодо приватизаціъ Почаївської лаври, -повідомив керівник прес-служби Свято-Троїцького духовного центру отець Миколай Зінкевич.

За підрахунками, якби законопроект Шенцева та Бута не відхилили, то українську пам’ятку культурної спадщини – Почаївську лавру – продали б за 1 мільйон 140 тисяч гривень. Для звичайного порівняння: це – ціна квартири у столиці нашої держави, – пише Автокефалія.

Коментарі вимкнені.