Тернопільщина сподівається на тісну співпрацю з регіонами Аргентини

Відбулася зустріч першого заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Василя Коломийчука із Надзвичайним і Повноважним Послом Аргентини в Україні пані Лілою Ролдан Васкес де Муан.

Дипломат перебуває на Тернопільщині із робочою поїздкою, маючи на меті представити політичну та економічну ситуацію в Аргентині, обговорити питання торговельно-економічного співробітництва.

Василь Коломийчук привітав гостю з нагоди прибуття на Тернопільщину та висловив сподівання, що завдяки цьому візиту наші краяни матимуть змогу більше дізнатися про Аргентинську Республіку, з якою Україну пов’язують давні стосунки.

Історичні джерела свідчать, до у лютому 1921 року Аргентина, єдина серед країн Латинської Америки, визнала Українську Народну Республіку і встановила з нею дипломатичні відносини, а 5 грудня 1991 року Аргентинська Республіка першою серед країн Латинської Америки визнала незалежність України.

До речі, в рамках міжрегіональної співпраці, підписано і діє угода про співробітництво між Тернопільською областю України та провінцією Місьйонес Аргентинської Республіки, укладено в 90-их роках.

Присутній на зустрічі заступник голови облдержадміністрації Андрій Фліссак зазначив, що зовнішньоторговельний оборот товарами області з Аргентинською Республікою, за січень – вересень 2010 року, склав лише 16,9 тисяч доларів США.

«Це, звісно, незначна сума. Однак, я вважаю, що це добрий стимул для того аби налагоджувати ефективну співпрацю між Тернопіллям та регіонами Аргентини», – сказав Андрій Фліссак.

Щодо перспектив активізації зовнішньоторговельної діяльності, то з області до Аргентинської Республіки могли б експортуватися радіообладнання (професійні засоби радіозв’язку діапазону, комплекси засобів радіозв’язку для бронетехніки та залізниці), антенні системи наземного базування для станцій супутникового телебачення та зв’язку, світлотехніка (індустріальне, адміністративне, офісне, вуличне, паркове, дорожнє освітлення), сортовий склопосуд.

«Я також сподіваюся на тісну співпрацю, – зазначила пані Посол. – Ми обговорили питання співробітництва у сфері туризму та сільського господарства. Ми маємо можливість поділитися досвідом будівництва готелів та розважальних комплексів, розповісти про сучасне технологічне обладнання для введення сільського господарства».

Крім того, вона зазначила, що на Тернопільщині її зацікавили підприємства, що займаються освітленням та виготовленням скла.

«Мені багато розповіли про підприємство, що займається виготовленням освітлювального обладнання, — сказала пані Лілою Ролдан Васкес де Муан – Крім того, я дізналася про фірму, яка виготовляє скло і має договори поставки із іншими країнами. Я думаю ми могли б подумати над створенням спільного туристичного підприємства».

Також дипломата привітали голова облради Олексій Кайда та заступник міського голови Леонід Бицюра.

Перебуваючи на Тернопіллі пані Посол також зустрінеться зі студентами та викладачами Тернопільського національного економічного університету, поспілкується із Президентом Тернопільської торгово-промислової палати та представниками ділових кіл краю.

Ввечері Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентини в Україні пані Ліла Ролдан Васкес де Муан відвідає Тернопільський академічний обласний український драматичний театр.

Довідково: Еміграція українців в Аргентину почалася з кінця XIX ст. У 1904—05 рр. з Бразилії в Аргентину переселилося близько 5 тис. вихідців з Чернігівщини. Особливо великий потік емігрантів з Західної України у був 1924—32 рр. Українці селилися в основному на пустуючих лісистих землях двох північних провінцій — Місьйонес і Чако, де вони складали більшість сільського населення. Основне заняття українців у провінції Чако було вирощування бавовнику, в Місьйонес — тютюну і чаю. В провінції Мендоса, де українці також поселялись компактною групою, вони займалися виноградарством, садівництвом, городництвом. Багато українських сімей в степових провінціях Аргентини займалися хліборобством. Досить велика група українців почала працювати на промислових підприємствах Буенос-Айреса та його передмість.

Коментарі вимкнені.