Тернопільська обласна рада мітить у Книгу рекордів Гіннеса!

Депутат-регіонал Ярослава П’яла заявила, що 40 сесія Тернопільської обласної рада може потрапити до Книги рекордів Гіннесса за кількістю пленарних засідань. І це справді так, адже на минулому тижні відбулося вже шосте її засідання, однак кінця й краю поки не видно.

Щоразу вносяться нові питання (інколи навіть з голосу), головуючим ставиться питання про повернення до проектів, які не були проголосовані на попередніх засіданнях, як підсумок, то одні то другі фракції виявляють таким станом справ своє незадоволення, що відбивається на продуктивній, а точніше відсутності продуктиву в роботі депутатського корпусу.

Фракції-лобісти господарських питань не змогли домовитися

Зокрема, саме таким чинок проходила робота 16 червня. Після того як головуючи Сергій Тарашевський на самому початку робочого дня закликав колег депутатів повернутися до проектів рішень, які не були проголосовані на минулому пленарному засідання (в основному проекти стосувалися господарських питань щодо надання гірничих відводів та спеціальних дозволів на користування та розробку надр), збурилися регіонали. Так, їх лідерка Ярослава П’яла (сестра нардепа Ореста Муца) заявила, що треба працювати по нерозглянутих питаннях, щоб на кінець завершити сесію і перестати робити собі піар за бюджетні гроші на     державному телебаченні (ведеться пряма трансляція сесія на ТТБ). Однак пропозиція П’яли не знайшла підтримки і фракція Партії регіонів взяла перерву.

– Для нас критерієм підтримки тих чи інших підприємців сьогодні є, подобається це комусь чи не подобається, соціальна орієнтованість тих підприємств. Тому що місцеві громади у будь-якому випадку будуть погоджуватися на те, щоб бізнес розробляв природні копалини, бо для них це робочі місця. Для нас з точки зору області, з точки зору регіону важливо, щоб бізнес, який приходить і буде використовувати надра, які належать всьому народу України, а не тільки місцевим громадам, в тому числі тернопільській, був соціально орієнтований. Щоб він не тільки створював робочі місця, а й займався тим, що у цілому світі називається доброчинність. Це є важливим показником цієї роботи, – пояснив позицію фракції Партії регіонів Павло Федик.

Після перепочинку лише чотирьом підприємствам з дев’яти дали «добро» на розробку і користування надрами. Обговорення цих питань викликали бурхливі дебати. І це й не дивно, адже за одними питаннями, якщо проаналізувати результати голосування, «стояли» представники ВО «Свободи» («Збруч-Інвест», «Серет-Інвест», «Тернобудмеханізація»), за іншими – регіонали («Ялинка України», «Бровар», Почаївська Свято-Успенська Лавра). І якщо власне в питаннях, які стосувалися підприємницьких структур було зафіксовано майже мирову, і це того дня було б сприйнято, як своєрідний паритет у протистоянні найбільших фракцій в облраді, то як би хто не ставився до Почаївської Свято-Успенської Лаври, питання по Лаврі не красить депутатський корпус ради. В більшості своїх докори до Лаври були справедливими (останні намагалися отримати гірничий відвід для розробки Почаївського родовища будівельних пісків, хоча сам кар’єр вже давно розробляється), але те, що окремі депутати почали називати Лавру підприємницькою структурою, а також запитували її представника ієромонаха Сирапіона, чи виконуватиметься соціальний чи закупила Лавра плазмові телевізори і багато іншого, якось виглядало дико. Більше того, і відповіді на запитання депутатів ієромонаха Сирапіона (необхідність піску для Лаври той пояснив тим, що існує великий обсяг ремонтно-будівельних робіт, який пов’язаний з утриманням споруд), не задовольнили народних обранців і вони очікувано не узаконили кар’єр ще й через те, що свого часу марно намагались забрати споруди Почаївської Лаври у православної церкви Московського патріархату назад у комунальну власність…

 

На такий стан речей відреагував «нашоукраїнець» Олександр Стадник, який дорікнув обом конфронтуючим силам, що потрібно бути послідовними і якщо в когось є питання до того чи іншого проекту – висловлюватися, якщо ж немає – приймати рішення, бо від них залежить робота підприємств, заробітна плата їх працівників, наповнення бюджету. Ще далі пішов позафракційний Степан Барна, який закликав підприємців, рішення по яких не прийнято, подавати в суд на Тернопільську обласну раду, оскільки вона не дає їм нормально здійснювати підприємницьку діяльність. Натомість прямо звинуватив і однобічності рішень голова фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк: «Треба до кожного питання ставитися однаково, а то за ті питання, де вже проведена, напевно, робота з депутатами, ви голосуєте одразу і не ставите жодних запитань, а там де робота з вашими депутатами не проведена у вас є запитання (мав на увазі наявність соціального пакету тощо – авт.)». На усі закиди доволі не ординарно відреагував регіонал Павло Федик заявивши спересердя: «Хочете когось назвати корупціонером? Назвіть мене. Я беру по 10 мільйонів за одне питання». На цьому тему не розвинули, хоча, певно, відповідні органи і візьмуть собі на замітку слова регіонала. При цьому, ще раз народні обранці спробували повернутися до цих питань, вже навіть заслухали керівників «Тернобудмеханізації» та «Ялинки України», але на вимогу депутатів головуючий перервав ці промови, адже очікувати позитивних голосувань того дня було марно.

Від перестановки доданків сума не змінюється

Серед іншого у роботі сесії цікавою було те, що міжфракційне об’єднання «Стабільність і реформи» пере форматувалося в міжфракційну депутатську група «Стабільність і реформи», до якої увійшов 31 депутат. Що змінилося від перестановки доданків не відомо, можна сказати лише те, що в нове/старе об’єднання увійшли старі знайомі депутати з Партії регіонів (13 чол.), «Єдиного центру» (13), Народної партії (4), «Нашої України» (1).

З депутатів з не числа «стабільних» здивувала присутність у цьому списку депутата-регіонала Віталія Лисака, який затриманий на початку 20111 року за отримання хабара.

– Віталій Лисак вже півроку як сидить в ІТТ чи в КПЗ, я не знаю, і він звідти теж вступив у «Стабільність і реформи»?, – здивувався депутат-«свободівець» Василь Хомінець.

На що однопартієць Лисака Павло Федик відповів: «Це неприємна ситуація, коли нашого депутата і вашого колегу звинувачують у кримінальному злочині. Ми його не приховували і це є декларацією тих моментів, не простих у нашій країні, коли Президент і всі інші владні структури сьогодні починають боротьбу з корупцією і не дивляться на своїх чи чужих. Є злочин і його треба карати. Якщо вас цікавить, коли написав Лисак заяву, то він написав до того часу, як відбулася ця подія і цей інцидент».

Нагадаємо, 15 січня цього року співробітники обласної прокуратури затримали на гарячому голову Борщівської РДА Івана Чепесюка, який отримав хабар в сумі 35 тисяч доларів США за підписання розпорядження про надання земельної ділянки підприємцю з Чернівеччини. Разом із чиновником затримали ще двох депутатів-регіоналів – депутата Борщівської районної ради Микола Микитейчук та депутат Тернопільської облради, голова районної організації ПР Віталій Лисак.

Андрій Кучерук, газета “Номер Один”

Коментарі вимкнені.