Тернопільські школярі зі «Школи мистецтв» показали достойний рівень

30 березня в Тернопільській обласній філармонії відвідувачі мали можливість переглянути унікальний концерт. Перед тернопільськими педагогами виступили вчителі та учні Тернопільської обласної експерементальної школи мистецтв – одного з найвідоміших навчальних закладів у області. Діти разом зі своїми наставниками співали, грали на інструментах, читали гуморески, та навіть танцювали балет.

Високий професіоналізм виконання – давня візитівка цих школярів. Кількість отриманих ними грамот та нагород сьогодні , при найбільшому своєму бажанні, не зможуть порахувати навіть найбільш професійні математики. То ж поки місцеві політики планують яким буде наше майбутнє, можна сміливо стверджувати, що уже нині воно рельне в руках кількох вчителів – справжніх професіоналів своєї справи. Бо ж очевидно, що наше майбутнє не в законах, і не в поправках до законів. І навіть не в рішеннях міськради. Воно – у наших дітях.  Причому, вже тут  і уже сьогодні.

Слід зазначити, що Тернопільська обласна експериментальна школа мистецтв –  унікальний навчальний заклад в області. Започаткована вона ще у 1994 році, за ініціативи відомого мистецтвознавця і громадсько-політичного діяча, директора Тернопільського інституту національного відродження Ігоря Ґерети. Навчання у закладі проходить за унікальною методикою, а учні, окрім звичайних загальноосвітніх «шкільних» дисциплін, мають можливість розвинути у себе невідомі раніше здібності, виявити свої приховані таланти. Уже за кілька років занять, буквально кожен учень за допомогою кваліфікованих педагогів може досконало опанувати цікавий саме йому мистецький напрямок.

У школі навчається  350 учнів, навчальний процес здійснюють 74 викладачі, у тому числі тридцять три педагоги-предметники, та сорок один викладач мистецьких дисциплін.

Про те, що ця школа унікальна,  говорять усі – і самі учні, і вчителі, і батьки.  Для дітей зі «Школи мистецтв» дивно, як це можна не любити ходити до школи. Вони чують про таке з уст своїх сусідів та однолітків, але не розуміють цього.  То ж чи не найбільшим покаранням для них є час канікул. Удома їм скучно! Сучасна школа – це школа, в якій дітям цікаво навчатись. Це та школа, яка допомагає дітям вирости повноцінними людьми : грамотними, освіченими та затребуваними у майбутньому. Все це дає Тернопільська школа мистецтв. Назвати когось одного з викладачів  та якось по-особливому виділити – було б нечесно. Кожен з них на своєму місці – від директора – Остапа Івановича Гайдукевича, до «чергової», що люб’язно зустрічає всяку дитину біля дверей школи, називаючи її по імені.

Свого часу, нашим містом щирилися чутки про те, що школу, як виявляється,  можуть закрити.  Мовляв,  час такий, що немає нормального фінансування, і взяти його в принципі і немає звідки.  Тож,  сьогодні хочеться побажати нашим політикам лише одне – мудрості хоча б головному – в умінні визначати власні пріоритети. Якщо сьогодні не підтримувати школи – завтра муніципальний бюджет вимушений буде фінансувати заклади для соціальної адаптації людей, ненавчених до життя. Упаси нас Бог, щоб таке сталось. Дерева краще гнути, поки вони ще молоді.

Учорашній концерт став ще одним свідченням того, що добре виховання зможе змінити людину на краще.  І вже одна людина, яка не закопала свій талант в землю –  цілком в силі змінити своїм талантом всіх, хто її оточує.  У залі люди і сміялись разом з виконавцями, і плакали разом з ними. А це значить головне – ми все ще з вами ЛЮДИ. Поки- що…Поки є хтось, хто вміє і хоче навчати наших дітей.

До речі, на каналі http://www.youtube.com/user/myProsfora викладається повний відеозапис учорашнього концерту.

Коментарі вимкнені.