Як на Тернопільщині заробляли на забрудненні навколишнього середовища

Проблеми забруднення навколишнього середовища, утилізації відходів є надзвичайно актуальними не тільки для Тернопільської області, а й для всієї України. Тому керівництво держави вживає заходів для вирішення цієї проблеми. Зокрема, Державною компанією з утилізації відходів як вторинної сировини організовано та проведено серед суб’єктів господарювання тендер на здійснення послуг з видалення твердих відходів.

Однак, і у цій сфері трапляються чисельні порушення законодавства.

Не так давно у поле зору співробітників податкової міліції ДПА в Тернопільській області попало товариство «Р», яке перемогло у тендерних процедурах та отримало бюджетні кошти від державної установи на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг. Вказане товариство було зареєстровано в органах Державної податкової служби лише за місяць до проведення торгів. Проте це не завадило швидко налагодити «успішний» бізнес.

Перемігши у торгах на здійснення послуг з видалення твердих відходів, службові особи товариства «Р» зобов‘язувались надавати послуги зі збирання, заготівлі та утилізації вторинної сировини (макулатури, склобою, відходів полімерних, відходів гумових у тому числі зношених шин, матеріалів текстильних вторинних, використаної металевої тари  (ящики, фляги, каністри, банки, зокрема алюмінієві банки з – під напоїв, балончики) на території областей Західного регіону. Вартість  робіт оцінювалась у розмірі близько 7 млн.грн..

У ході дослідчої перевірки співробітниками податкової міліції спільно з управлінням по боротьбі з організованою злочинністю УМВСУ в Тернопільській області  здобуто дані, які вказують на те, що товариство «Р» на момент подачі заявки про участь у Державному тендері не мало необхідних документів для законної участі у процедурі торгів та отримання ліцензії від Міністерства екології та природних ресурсів України, у підприємства були відсутні матеріальні та трудові ресурси для виконання держзамовлення такого роду.

У відповідності до Наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Міністерства екології та природних ресурсів України від 19 березня 2001 року N 52/105 умовами для отримання ліцензії є наявність окремої території, складських приміщень або площі з твердим покриттям, ваги, яка пройшла перевірку метрологічної служби, автоваги з діапазоном зважування від 10 тон, вантажопідйомне обладнання.

Однак, згідно отриманої співробітниками податкової міліції інформації від компетентних органів, у власності товариства «Р» будь – яких транспортних засобів, нерухомого майна та земельних ділянок не значилось.

Крім цього, встановлено, що у товариства відсутні технічні можливості для  утилізації вторинної сировини.

Слід зауважити, що відповідно до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти «Інформація про проведення попередньої кваліфікації учасників публікується замовником не пізніше ніж за 30 календарних днів до надання запрошень до участі у процедурі торгів». Однак,  товариство «Р» ліцензію на здійснення такого роду діяльності отримано лише за 2 тижні до проведення торгів, а свідоцтво платника ПДВ – майже через місяць після перемоги у Державному тендері, що унеможливлювало подачу в установлений діючим законодавством термін повного пакету документів для участі у тендері.

Незважаючи на те, що утилізацію та збір відходів товариство повинно було проводити  на території Тернопільської, Львівської та Івано – Франківської областей, з метою розкрадання та подальшої легалізації коштів, одержаних із Державного бюджету службові особи товариства «Р»  уклали фіктивний договір із київським товариством, стосовно якого порушено кримінальну справу за ст. 205 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво). Вказаним договором передбачалось, що київське товариство надає тернопільському в оренду складські приміщення, а також виконує роботи та послуги із обробки вантажів, їх розвантаження-завантаження, підбору замовлень.

На виконання цього договору товариство «Р» перерахувало київському товариству близько 200 тис.грн., отриманих із Державного бюджету України.

По даному факту органами прокуратури порушено кримінальну справу.

Співробітниками податкової міліції спільно з працівниками прокуратури та УБОЗ УМВСУ в Тернопільській області  в ході розслідування кримінальної справи встановлено, що товариство „Р” шляхом проведення фінансових операцій з суб’єктами господарювання, які мають ознаки фіктивності, надавало «послуги» з мінімізації податків  підприємствам великої фінансово – промислової групи.

Триває слідство, – повідомило “Погляд” управління податкової міліції ДПА в Тернопільській області.

 

Коментарі вимкнені.