ЮНЕСКО: Інтернет небезпечний

Інтернет небезпечний, а українські діти не знають про загрозу в мережі. Такий висновок зробили фахівці ЮНЕСКО, які протягом жовтня-грудня 2010 року вивчали обізнаність українців щодо безпеки дітей в Інтернеті. Результати дослідження оприлюднили до Дня безпечного Інтернету. Європа відзначає цю дату вже 7 років, а українці долучилися тільки 3 роки тому. Про те, що може чекати на дітей в Інтернеті і як вберегти чадо від небезпеки, в сюжеті Дар`ї Безродної.

Віруси, порносайти, інтернет-залежність, шахрайство, – ризики обговорюють учні однієї з київських шкіл. Правильна відповідь, чи є той чи інший сайт небезпечним, гарантує юним інтернет- користувачам перемогу у квесті до дня безпечного Інтернету. Приймає участь у конкурсі і Дарина. З власного досвіду дівчинка знає, як неприємно та соромно, коли взламують сторінку у соціальній мережі.

Дарина Бойко, 14 років: “Писали письма с угрозами, когда девочка об этом узнала, она рассказала администрации школы. Вроде я этих людей побью, но я этого не делала”.

Жертвою заробляння на дитячій порнографії став Вячеслав. Його однолітка з Росії запропонувала дружити, після чого почалися неприємності.

В’ячеслав Грищенко, 16 років: “Незрозуміло чому вона запропонувала, давай займемося кібер-сексом і почала роздягатися. Я вимкнув і написав їй допобачення. Не будемо більше спілкуватися. Для мене це було дивно, що дівчинка так себе принижує”.

Таких випадків тільки в Україні тисячі, стверджують в міжнародній організації, яка протидіє дитячії порнографії.

Ольга Швед, представниця міжнародної організації ECPAT: “Кібер-булінг, кібер-грумінг обходження дітей в Інтернеті. Спонукання щоб діти поговорили про секс, спрямування, щоб вони перед камерою роздяглися, а там хтось отримує задоволення”.

Як захистити дитину, навчають фахівці вітчизняної Інтернет Асоціації. Тут пропонують батькам саджати дітей у «мережеву – в’язницю».

Дмитро Грищук, член Правління Інтернет Асоціації України: “Є так звані чорні списки і білі списки. у чорних списках є програми, які встановлюються на комп’ютер звертаються до чорного списку сайтів, які не можна відкривати. Білі списки – більш не гуманний спосіб обмеження дітей в Інтернеті. Це список виключно тих сайтів, на які дитину можна допустити”.

Але і ці програми не гарантують стовідсоткову безпеку, кажуть фахівці. Діти можуть обійти заборону чи користуватися ресурсами в інтернет клубах. Навчати відповідальному використанню інтернет-сервісами мають у школі. Але коли почнуть,- у міністерстві освіти не знають.

Євген Суліма, Перший заступник Mіністра освіти і науки, молоді та спорту: “Ми якраз цим питанням ще більше приділимо увагу на такому предметі як інформатика, де вивчають ази навчання. Думаю, ми починаємо з педагогів сьогодні ми будемо говорити про те, що цьому питанню треба більше приділяти увагу”.

Дар`я Безродна, Олександр Дмитрієв, Олена Сорокіна. “5 канал”

Коментарі вимкнені.