В Україні зросли ганебні для цивілізованого світу явища

У Тернопільському прес-клубі до уваги журналістів та представників громадських організацій було представлено соціальні ролики, які спрямовані на привернення уваги суспільства  до проблеми, актуальної для України, а саме  – торгівлі людьми. Їх виготовила громадська жіноча організація із Закарпаття «Веста» за допомогою наших колег з Ужгородського прес-клубу.Реалії життя приносять усе нові виклики. І хто б міг подумати, що у 21 столітті доведеться говорити про такі явища, як війна чи торгівля людьми.  Однак, вони існують. І ця проблема є такою, що вартує уваги. Про це після перегляду соціальних роликів зазначили представники громадської організації «Відродження нації»  Марина Пасєчник та Зоряна Барчук, які на всеукраїнському рівні займаються питаннями попередженнями торгівлі людьми.

«Багаторічний досвід організацій, які займаються проблемами торгівлі людьми, сексуального чи трудового рабства, стверджує – у країнах, де відбуваються бойові дії чи конфлікти, ці ганебні для цивілізованого світу явища особливо зростають, – каже   координатор національної лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів Марина Пасєчник. – Тих, хто потрапив до торговців людьми, використовують у трудовому, сексуальному рабстві, для участі у збройних конфліктах, для вилучення внутрішніх органів тощо. Змушені констатувати, що  в Україні збільшуються кількісні показники саме по внутрішній торгівлі людьми. У час воєнних конфлікти група переміщених осіб є особливо вразливою».

Марина Пасєчник зазначила, що на гарячу лінію за місяць звертається 150-180 таких громадян. Вони хочуть будь-якими способами виїхати за кордон, тому що вони не можуть влаштуватися на роботу або вона є низькооплачувана. Власне зараз найбільше телефонних дзвінків надходить зі сходу України, при цьому, що раніше левова частка їх була із заходу.

Старший консультант національної гарячої лінії Зоряна Барчук каже, щоб унеможливити  потрапляння до трудового чи сексуального рабства треба знати кілька простих правил. По перше.  За жодних умов не віддавати стороннім особам  свій український чи закордонний паспорт. «Якщо вимагають документ, то треба дати копію паспорта. Їх варто зробити кожному, хто виїжджає за кордон. Також і тим, хто шукає роботу в Україні, – каже Зоряна. –  Коли людина приїжджає  у країну призначення ,обов’язково потрібно стати на облік у консульстві України, щоб у випадку критичної ситуації правоохоронні органи могли допомогти».

Представники громадської організації «Відродження нації» також рекомендують обов’язково тримати зв’язок з рідними. Варто придумати кодову фразу або запитання у разі небезпеки, яке для сторонньої людини не буде мати значення, але рідні зрозуміють її суть у разі біди.

«Велика кількість українців, залишившись без даху над головою чи будь-яких засобів до існування, можуть опинитися перед реальною загрозою потрапляння у рабство, якщо  не звертатимуть уваги на перестороги та реальні загрози, які можуть постати перед ними.», – зазначили представники громадської організації «Відродження нації». Отож, перед виїздом за кордон краще проконсультуватися – безкоштовна національна гаряча лінія: 527 – з мобільних, 0 800 505 501 – зі стаціонарних телефонів. За цими номерами також приймаються  повідомлення про проблеми, які виникли із громадянами України.

Коментарі вимкнені.