Смак та корисність: як зберегти вітаміни та мінерали за консервації
Домашнє консервування потребує неабиякого досвіду та вправності, адже навіть звичний рецепт може принести сюрпризи за використання іншого сорту овочів. Тому більшість господарів уже переходять на використання побутового автоклаву, який значно спрощує процедуру та дозволяє економити час.
Переваги побутового автоклаву
Консервування передбачає заготівлю продуктів за високої температури. Рецептура допомагає створити анаеробне середовище, у якому гинуть шкідливі речовини та бактерії. Після закриття банки вони не можуть знову розвиватись, що забезпечує довгий строк зберігання. Оскільки правильні умови приготування неможливо визначити на око, автоклав стане гарантією безпеки. Наводять такі переваги пристрою:
- Більш надійний метод стерилізації через можливість контролювати температуру та умови. У пристрою може бути механічне налаштування або сенсорний екран з повними даними.
- Всередині створюється більш висока температура та тиск, ніж за традиційного консервування, які дозволяють знищувати навіть найстійкіші мікроорганізми. Зривання кришки, яке може трапитись навіть у найдосвідченіший господині, більше не відбудеться.
- Для стерилізації потрібно менше часу, що економить сили та допомагає зберігати більшу кількість вітамінів. Не потрібно довго кип’ятити чи варити продукти — вони приготуються автоматично і зі збереженням текстури.
- Немає необхідності слідкувати за процесом, адже техніка сама проконтролює стан і подасть сигнал після завершення або за виникнення надмірного тиску. Можна просто виставити необхідні параметри та займатися іншими справами.
- Електричний прилад оснащують різноманітними системами безпеки, які самостійно відслідковують рівень води, постачання електроенергії та інші важливі параметри.
Автоклав заміняє відразу декілька етапів консервування. Якщо раніше треба було проводити стерилізацію банок, виварювати овочі в каструлі, а потім стерилізувати все разом, то тепер контакт із киплячою водою значно скоротився. Достатньо слідувати простим етапам та економити час.
Як правильно стерилізувати в автоклаві
Робота з автоклавом не потребує спеціальних знань — достатньо ознайомитися з інструкцією та слідувати наведеним порадам. Переважно в документі наведені всі нюанси з користування конкретним приладом, але існують загальні етапи:
- Ретельно промити банки необхідного об’єму. Сама стерилізація відбудеться уже в автоклаві.
- Перевірити свіжість та придатність продуктів згідно з рецептом та заповнити банки за інструкцією.
- Завантажити банки разом з металевими кришками в автоклав та закрити його.
- Ввімкнути апарат, ввести необхідні параметри — температуру та термін обробки. У деяких приладів є програми для обробки різних продуктів.
- Після завершення програми повільно знизити тиск та температуру до 30°С. Дочекавшись повного остигання, витягнути готову консервацію.
Автоклави бувають різними, тому потрібно врахувати звичні рецепти консервації. Одні підходять лише для півлітрових банок, а в інші поміщаються ємності на 3 л.
Коментарі вимкнені.