На Тернопільщині планують створити відділення рентген-васкулярної хірургії

Про це йдеться у дорученні голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна, яке стосується стану виконання обласної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2009-2012 роки.

«Головному управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації забезпечити створення   протягом 2011-2012 років відділення рентген-васкулярної хірургії з інтервенційними   методами діагностики та лікування на базі Тернопільської університетської лікарні», – зазначено у документі.

За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Михайла Буртняка це наразі такого відділення в області немає.

«Завдяки створенню відділення рентген-васкулярної хірургії з інтервенційними методами діагностики та лікування ми матимемо змогу робити оперативні втручання за допомогою нових медичних технологій, щоб лікувати та досліджувати судини, — зауважив Михайло Буртняк.

Також Валентин Хоптян вважає за доцільне до 1 березня   2011   року   розробити   заходи   щодо зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів  третинного рівня,   що  надають  допомогу  пацієнтам  із  серцево-судинною  та  судинно-мозковою патологією.

Для наближення високо спеціалізованої консультативно-лікувальної допомоги до населення області, що страждає на серцево-судинну та судинно-мозкову патологію, буде забезпечене впровадження протягом  2011 року телекомунікаційних програм між усіма ланками надання медичної допомоги.

Районним державним адміністраціям, виконавчому комітету Тернопільської міської ради належить при формуванні місцевих бюджетів на 2011-2012 роки передбачити видатки  на фінансування  регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2009-2012 роки для забезпечення ефективної профілактики, діагностики та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових   захворювань з пріоритетними   напрямками надання невідкладної допомоги, в тому числі ранньої тромболітичної терапії.

Як повідомили у головному управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації ситуація із серцево-судинними захворюваннями в області залишається складною – 53% населення страждає хворобами системи кровообігу, в тому числі – 50,2% міського та 55,1% сільського населення. Перше місце серед неврологічних захворювань посідає цереброваскулярна патологія. Третина хворих на цереброваскулярні захворювання – люди працездатного віку, у 62% хворих патологія обумовлена артеріальною гіпертензією.

Щороку від серцево-судинних хвороб в області помирає понад 11 тисяч осіб.

З метою зниження захворюваності, інвалідності та смертності від серцево-судинної та судинно-мозкової патології, на виконання обласної програми запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2009-2012 роки.

Коментарі вимкнені.