Витрачання кожної копійки з місцевих бюджетів “під прицілом” тернопільської “Свободи”

Відповідно до рішення Тернопільської обласної ради, яка затвердила обласний бюджет на 2011 рік із змінами та доповненнями, загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2011 рік становить 1517081,8 тис.грн. та видатків – 1519532,3 тис.грн., з яких на освіту скеровано – 255049,5 тис.грн., охорону здоров’я – 260715 тис.грн., соціальний захист та соціальне забезпечення – 31855,3 тис.грн., фізичну культуру і спорт – 10412,9 тис.грн., культуру і мистецтво – 35948,6 тис.грн., засоби масової інформації – 1483 тис.грн., транспорт, дорожнє господарство, зв’язок, телекомунікації та інформатику – 1430,1 тис.грн.

Нерозподілений фінансовий ресурс у розмірі – 22,7 млн.грн. спрямовано на фінансування найбільш життєво важливих напрямків обласного бюджету, зокрема: установам освіти скеровано – 2,0 млн.грн., охорони здоров’я – 3,0 млн.грн., установам соціального захисту та соціального забезпечення – 3,3 млн.грн., установам та закладам культури – 6,2 млн.грн., обласні програми – 5,7 млн.грн., фізичну культуру і спорт – 0,6 млн.грн. Кошти на реалізацію державних та регіональних галузевих програм затверджено в сумі 14491,5 тис.грн. Також обласна рада своїм рішенням доручила розпорядникам коштів місцевих бюджетів забезпечити в першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати.

Сесія обласної ради також врахувала та підтримала пропозицію голови фракції ВО “Свобода” Олега Сиротюка про зміни в проекті обласного бюджету і спрямувала 400 тис. грн.. на 5 обласних програм. Відповідно до цієї пропозиції: збільшено асигнування на 85 тис. грн. на фінансування окремих заходів “Програми розвитку туризму в Тернопільській області” (популяризація туристичного потенціалу, інформаційне забезпечення туристичної галузі, підтримка активних видів туризму, підтримання чистоти та порядку на туристичних об’єктах області тощо), передбачено кошти в сумі 85 тис. грн. на фінансування заходів “Програми розвитку футболу” (залучення усіх верств населення до занять футболом за місцем їх проживання, проведення огляду-конкурсу на краще футбольне поле, проведення обласних змагань серед інвалідів та чемпіонату обласної дитячо-юнацької футбольної ліги тощо), виділено по 85 тис. грн. на “Програму національно-патріотичного виховання молоді” та “Програму вшанування українців постраждалих у ХХ столітті від окупаційних режимів” та передбачено 60 тис. грн. на “Програму розвитку видавничої справи та інформаційного простору у Тернопільській області” на забезпечення, згідно рішень видавничої ради, випуску видань місцевих авторів художньої, публіцистичної, краєзнавчої та культурно-освітньої спрямованості, які мають суспільно-естетичну цінність, антологій, енциклопедій, літературно-мистецьких, громадсько-політичних, краєзнавчих журналів та альманахів, які мають значний вплив на виховання творчої молоді і широко охоплюють громадське, культурне та літературно-мистецьке життя області.

“Новий Бюджетний та Податковий кодекс не вирішили основної проблеми, яка існує на рівні місцевих бюджетів – самодостатності територіальних громад. Ключовою особливістю цьогорічних бюджетів є концентрація і збільшення фінансового ресурсу на рівні міністерств та центральних відомств і катастрофічне недофінансування по усіх бюджетних напрямках у місцевих бюджетах. Теперішня влада, сконцентрувавши основний фінансовий ресурс в Києві на вулицях Грушевського і Банковій, перетворює місцеві громади в постійних прохачів допомог, дотацій та субвенцій. Регіонали, як в Києві, так і на місцях, демонструють абсолютну зневагу до місцевого самоврядування та потреб місцевих громад, ставлячи за пріоритет партійні інтереси.

Саме тому, в умовах новітнього бюджетного та податкового рабства, вибудовування системи залежності областей від центральної влади, фракції ВО “Свобода” в місцевих радах спільно з територіальними громадами контролюватимуть витрачання кожної копійки з місцевих бюджетів та вимагатимуть від Президента, Кабміну та Верховної ради забезпечення конституційних прав громадян та захисту соціальних та національних прав українців”, – зазначив голова фракції ВО “Свобода” в Тернопільській обласній раді Олег Сиротюк.

Коментарі вимкнені.