Районний бюджет Бережан: не розвиток, а виживання

Нотатки із засідання сесії районної ради

12 січня під головуванням В.Німка відбулося перше засідання третьої сесії районної ради.

Депутати розглянули проект районного бюджету на 2011 рік. Як зазначив начальник фінансового управління райдержадміністрації Ф.Євчин, нині район самостійно забезпечує лише 10% доходів районного бюджету, решта 90% – дотації та субвенції з державного бюджету. 99,9% цих власних 10% практично становить податок з доходів фізичних осіб, причому половина з них – від бюджетників, тобто медиків, учителів, працівників культури та органів управління, які, в свою чергу, й фінансуються з районного бюджету.

З доповіді стало зрозуміло, що інша база оподаткування, тобто заробітна плата працівників суб’єктів господарювання – заводів, фабрик, організацій – систематично звужується, оскільки основні підприємства, які раніше були бюджетоформуючими, послабили господарську активність, тимчасово не працюють, як, наприклад, ВАТ “Керамік”, чи припинили свою діяльність, як, приміром, ВАТ “Бережанський склозавод”.

Попри це цьогоріч у доведених Мінфіном цифрах план власних надходжень у районний бюджет підвищений більш як на 800 тис. грн., а розмір дотації з державного бюджету зменшений більш як на 700 тис. грн. Отже, реальне забезпечення наповнення дохідної частини районного бюджету буде процесом напруженим.

До того ж, Бережанський район – один із чотирьох районів області, яким на 2011 рік не передбачено дотації на розвиток соціально-культурної сфери. Чому? Запитання, яке від сесії депутати адресували голові облдержадміністрації та голові обласної ради.

У результаті “спущені” Мінфіном контрольні цифри видатків районного бюджету та зведеного бюджету району не забезпечать функціонування бюджетної сфери району навіть на рівні минулого року. Причому, навіть так звані “захищені статті видатків” – заробітна плата бюджетників та нарахування на неї, видатки на енергоресурси, ліки, харчування дітей у школах і дитсадках та пацієнтів лікарні – виявилися не захищеними від “урізання”. Про це говорили у своїх виступах керівники бюджетних галузей – начальники відділів: охорони здоров’я – М.Липний, освіти – І.Худий, культури і туризму – М.Драбик та Бережанський міський голова В.Музичка.

Так, наприклад, медичній галузі, як повідомив М.Липний, у два рази менше коштів порівняно з минулим роком передбачено на придбання медикаментів, необхідних для лікування хворих у лікарні. Ситуація у сфері культури ще напруженіша, а з фінансуванням заробітної плати працівників її установ, за оцінкою М.Драбика, – катастрофічна. Адже чинне законодавство передбачає, що при скороченні фінансування галузі її видатки мають бути приведені до рівня бюджетних асигнувань, а це означає, що в галузі культури району виникне загроза скорочення штатів установ і вивільнення працівників.

Міський голова В.Музичка, в свою чергу, звернув увагу на те, що для фінансування, скажімо, міського управління Бережан Мінфін залишив лише третину від минулорічних коштів. До того ж, надзвичайно гострою через брак фінансування стає проблема утримання міських дитячих садків.

Як видно із запропонованого проекту, бюджет не фінансуватиме практично жодної із районних програм. Районний кошторис не передбачатиме проведення ні нового будівництва, ні капітальних ремонтів об’єктів комунальної власності. Вперше за останні роки район не зможе профінансувати з місцевого бюджету пільги для ветеранів ОУН-УПА та осіб, реабілітованих за ст.3 Закону України “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”.

Не передбачені кошти й на проведення щорічного фестивалю стрілецької та повстанської пісні “Дзвони Лисоні” тощо.

Як зазначив у своєму виступі голова бюджетної комісії районної ради В.Зінчук, запропонований районний бюджет є не бюджетом розвитку району, а бюджетом виживання.

В обговоренні проекту взяли участь депутати Н.Колодка (партія “За Україну!”), С.Штогрин (ВО “Батьківщина”), Я.Горохівський (фракція партії “Наша Україна”), В.Зінчук (фракція НРУ, голова бюджетної комісії районної ради), В.Петровський (заступник голови райдержадміністрації, депутат обласної ради), Р.Висоцький (заступник голови районної ради). Зауваження та пропозиції висловили також депутати С.Кленик та В.Павук (обидва – фракція ВО “Свобода”), В.Калинюк (ВО “Батьківщина”), І.Колодка (фракція партії “Наша Україна”), І.Бойко та І.Шкільний (обидва – УНП), В.Білецький (фракція НРУ), М.Лехіцький (Партія регіонів).

Виникали запитання й у сільських голів, і в запрошених на засідання керівників установ, які фінансуються з районного бюджету.

Врешті-решт, після довгих дебатів районний бюджет депутати таки затвердили.

Бережанське ВІЧЕ

-1 thoughts on “Районний бюджет Бережан: не розвиток, а виживання

  • 00:58 | 11.02.2011 о 00:58
    Permalink

    Зин а Зин, где деньги взять ???

Коментарі вимкнені.