Тернопільщині потрібна підтримка уряду

Проект Тернопільської обласної програми «Профілактика, діагностика та лікування вірусних гепатитів В і С на 2012 – 2016 роки» був представлений громадськості краю в останній день літа цього року.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, усього: 10048,0 тис. гривень, у тому числі з обласного бюджету планується залучити сім з половиною мільйонів гривень, а фінансування програми з коштів районних та міського бюджету Тернополя очікується в межах двох з половиною мільйонів гривень.

Серед заходів програми створення комп’ютерного банку людей, які хворіють гепатитами, відкриття п’яти міжрайонних гепатологічних кабінетів, впровадження сучасних методів лабораторної діагностики.
Реалізація програми – зменшення захворюваності на вірусні гепатити, залежить не тільки від рішення депутатів обласної ради виділити кошти у повному обсязі.

Необхідна і підтримка уряду. Тому, як заявив депутат Тернопільської обласної ради Павло Федик, він підготував звернення Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України до з проханням прийняти таку ж програму на всеукраїнському рівні. Депутат пропонує сесії облради прийняти це звернення на найближчому засіданні.

Метою представленої програми є зменшення рівня захворюваності населення області на вірусні гепатити В і С, попередження інвалідизації і летальності, пов’язаної з розвитком ускладнень хвороби.

Звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності розробки й затвердження загальнодержавної цільової програми для забезпечення лікування хворих на хронічні вірусні гепатити В і С

Актуальність проблеми вірусних гепатитів на сьогоднішній день не викликає сумнівів. Найбільш важким є не стільки саме захворювання, скільки його ускладнення: розвиток цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми.

Громадськість, депутати місцевих ради та медичні працівники Тернопільщини стурбовані станом фінансового забезпечення щодо профілактики, діагностики та лікування хронічних вірусних гепатитів та їх ускладнень.

У даний час серед можливих сучасних підходів до противірусної терапії хронічних гепатитів стандартом є застосування пегильованих інтерферонів у комбінації з рибавиріном на самому старті терапії. І хоча така терапія є високоефективною, надзвичайно висока вартість лікування і матеріальна неспроможність хворих робить цю терапію практично недоступною для переважної більшості пацієнтів.

Необхідність підтримки на державному рівні системи надання медичної допомоги хворим з патологією печінки визначається значною поширеністю вірусних гепатитів, недоліками в установленні вірусної етіології у хворих з патологією печінки на ранніх стадіях хвороби, високою вартістю лікування й існуванням реальної можливості зниження інвалідності і смертності від вірусних гепатитів.

Враховуючи те, що захворюваність на хронічні вірусні гепатити В та С серед працездатного населення Тернопільщини невпинно зростає; хворобі властивий прогресуючий та злоякісний перебіг з високими показниками інвалідизації та смертності; існуючі стандарти лікування хронічних гепатитів В та С характеризуються високими показниками ефективності та існуванням реальної можливості зниження інвалідності і смертності від хронічних вірусних гепатитів, – розробка державної програми з цієї проблематики є надзвичайно доцільною.

Зважаючи на вищевказане, просимо розробити та затвердити Державну цільову соціальну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів з 2012 року.

faqhepatitis

Коментарі вимкнені.