Тернопільським студентам — алкознижки

Близько 40% українців у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, а кількість щотижневих розпивань пива в Україні серед наймолодшої публіки за останні чотири роки виросла вдвічі. Міцні напої стрімко наздоганяють хмільні за популярністю. До речі, за кількістю випитого українські дівчата не відстають від хлопців, а в старших класах навіть залишають позаду сильну стать.

Вітчизняні експерти стверджують, що позиції алкоголю в українській молодіжній субкультурі зміцнює повсюдний продаж спиртного неповнолітнім у торговельних точках, незважаючи на заборону, і поблажливе ставлення суспільства до слабкого алкоголю.

Це ось такі загальні дані. Тернопіль, на жаль, не є террою інкогнітою для зеленого змія. Тому студент із пляшкою не дивина, так само як і студент після дії того, що у пляшці. Тема, звісно, не нова. А ось зовсім нещодавно порадувала креативність працівників одного з магазинів поблизу педагогічного університету. На склепі висіла зовнішня реклама, де мовилося про вранішні знижки студентам. Одразу ж додумалося продовження — пенсіонерам, очевидно, пропонують, вечірні. Для задоволення всіх груп споживачів.

Ще такий штрих. Ціни, як відомо, на місці не стоять. Пригадую, як один знайомий розповідав, що на першому курсі можна було і за десятку добре та душевно посидіти, а тепер фінанси співають пісень. Проте винахідливі люди й тут знаходять вихід із ситуації. Нещодавно працівник магазину бідкався: мовляв, усю кока-колу розібрала молодь, вона ж її мішає з алкоголем і так п’є. Так воно і є. Мішають. Не можна сказати, що мішанина явище нове. Було воно завжди. Не занурюючись у подробиці виготовлення, сьогодні в топ-лісті напої: «Яблучний пиріг» — сік, кориця та доза алкоголю, «Дзьон», одним із інгредієнтів котрого є кола, «Біда», де з-поміж іншого є настоянка, пепсі та шампанське. Адепти говорять, що для потрібного ефекту мішанини потрібно менше, ніж горілки і що вона «веселіша». Крім того, п’ють її, зазвичай передаючи слоїчок колом, що викликає відчуття єднання.

Але цікаве не різноманіття алконапоїв. А те, як до них ставляться середньостатистичні споживачі. «Ми намагаємося не пити, — каже знайомий знайомої, який власне займався моїм алколікнепом. — Від цього похмілля та інше. Але так якось повелося. Навіть на Новий рік Президент і той з келихом».

Про те, що не всі молоді люди знаходять сенс життя у споживанні алковиробів, переконує і лист студентки одного з вишів Тернополя О. Мироненко, який нещодавно був надрукований у нашій газеті.

До чого призводить така мила традиція, розповідає завідувач диспансерного відділення обласного наркологічного диспансеру Юрій Муран:

— Одного разу до нас потрапив підліток, який випивав по сім пляшок пива у день. Звісно, у нього розвинувся синдром алкоголізму. Ця хвороба з’являється не зразу. Спершу — епізодичні алкогольні вживання. Потім без них людина себе просто почуває некомфортно. Спершу виникає психологічна, а потім фізична залежність від спиртного. Друга стадія характеризується тим, що починають трястися руки, відбувається порушення сну, підвищується нервозність, а ось доза алкоголю знову «повертає» до життя. На третій стадії з’являються соматичні порушення..

Що ж до випивання мішанини, то, наголошує лікар, її дія завжди гірша за ту, яку спричиняє чистий алкоголь. Звикання до алкоголю в підлітків формується швидко. Так само скоріше, ніж у організмі дорослого, в молодому виникає хвороба. Серед призвідників алкоголізму лікар виділяє внутрішні та зовнішні фактори. До першого відносять внутрішньо-психічні розлади, до другого — несприятливе соціальне оточення.

Юрій Муран переконаний, що причина алкоголізму підлітків треба шукати у неправильному вихованні. З ним погоджується і психолог комунальної установи «Тернопільська обласна психолого-медико-педагогічна консультація» Ольга Василик.

— Систематичне вживання алкоголю підлітками треба розглядати не як медичну, а як психолого-педагогічну проблему, — наголошує вона. — На жаль, у багатьох батьків існує хибна думка про те, що у невеликих дозах спиртне не шкодить, а може бути навіть корисним. Споживання алкоголю вдома може призвести до того, що підліток почне вживати його не тільки із сім’єю. Варто зауважити, що початком зняття психологічного бар’єру, початком того, коли підліток вважає, що має право випити, стають саме пригощання спиртним на днях народження, на сімейних гостинах. Існує багато мотивів, котрі спонукають до вживання алкоголю. По-перше, бажання потрапити до певного кола. По-друге, потреба здаватися дорослішим. По-третє, переконаність у тому, що споживання алкогольних напоїв — це модно та круто. Далі йдуть такі мотиви як бажання розслабитися, розвеселитися, зняти бар’єри у спілкуванні, подолати тиск оточення, для «анестезії» від образи, горя чи фізичного болю.

Психолог розповідає, що вживання алкоголю спричинює зміну свідомості. І саме потреба у цьому є першопричиною вживання психотропних речовин. Найбільш яскравим наслідком вживання алкоголю є ейфорія. Це слово означає безпідставний підвищено-радісний настрій, ілюзія повного щастя, збудження. У такому стані різко змінюється самооцінка — вона стає надзвичайно завищеною. Проявляється некритичність, нездатність реалістично оцінювати те, що відбувається.

До алкоголізму, пояснює пані Ольга, схильні люди із підвищеною біологічною сприйнятливістю алкоголю, ті, чиї батьки страждали на алкоголізм, самотні особи або з неповних сімей, та ті, хто схильний до депресій або вороже налаштований до всього, що його оточує, активні, товариські люди, які прагнуть гострих відчуттів. До речі, представниці прекрасної половини людства легше звикають до алкоголю, ніж сильна частина людства.

Наостанок Ольга Василик каже:

— Ніякі ліки чи погрози не допоможуть кинути вживати алкоголь, окрім як забезпечення умов для задоволення життєво-важливих соціальних потреб.

Анна ЗОЛОТНЮК, «Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.