Як у Борщові фестивалили і допомагали бійцям (фото)

Цих вихідних, не зважаючи на дощову погоду, у Борщові було людно. Тут відбувався вже традиційний фестиваль «У Борщівському краї цвітуть вишиванки».
У центр міста з усього району з’їхалися хранителі старовинної борщівської вишивки,а також найкращі господині. На святі якось незримо, але все ж відчувався дух війни – дорослі і діти у камуфляжі і повсюди скриньки зі збором коштів для бійців АТО. Для цього наготували тисячі літрів борщу, пампушки, канапки та різноманітні солодощі.
Також на польовій кухні варили борщ, рибну юшку та козацьку кашу бійці АТО та волонтери.
Іванна Сензюк на Майдані завідувала однією із польових кухонь. Тепер у Маріуполі готує для більше півторатисячі українських бійців, які тримають оборону міста та околиць. На Тернопільщину вона привезла рецепт сучасного солдатського борщу.
– Ми варимо його з сухих борщів, які готують наші дівчата в тилу, – розповідає жінка. – Але додаємо свіжої капусти і бурячка, тушонку і ще робимо на хліб мазанку з сала.

Приїхали на фестиваль і хмельничани. Кажуть, зацікавило саме свято. Та коли дізналися, що його головна мета зібрати гроші на допомогу бійцям. Вирішили долучитися і також взялися готували свій борщ.
Різноманітні наїдки привезли понад чотири десятки сіл району. У кожній ятці – абсолютно інший борщ, з власною родзинкою. Тож без гастрономічних відкриттів гості не залишилися.
– Ми почали варити борщ ще о 4 ранку, – каже пані Марія. – Старалися, аби був свіжий і смачний. Особливість нашої страви у м’ясі – додаємо і копчені реберця і сире м’ясо.

І хоч час від часу починав падати дощ, відвідувачів фестивалю це не злякало. Люди зацікавлено розглядали борщівські вишиванки, слухали легенди про їх виникнення, приміряли і просто милувалися багатою українською культурою.

Коментарі вимкнені.