Соціальні ініціативи Януковича, як програма нищення малого бізнесу

Проголосивши напередодні парламентських виборів свої соціальні ініціативи президент Янукович дав команду “фас” фіскальним органам по наповненню держскарбниці. І єдиним джерелом наповнення цієї скарбниці стали представники малого і середнього бізнесу.

Не маючи серйозного лобі, на відміну від великих підприємств, які контролюються олігархами близькими до влади, підприємці залишилися один на один з податковим “Цербером”.

30 мільярдів гривень, які потрібно буде знайти на передвиборчі соцпрограми, можуть стати останнім гвіздком, який влада вб’є в труну малого підприємництва в Україні.

Пообіцявши в свої передвиборчій програмі 5 років податкових канікул для малих підприємців, влада перетворила ці п’ять років на суцільний кошмар.

За підсумками 2011 року Україна посіла перше місце в світі за кількістю сплачуваних податків. Світовий банк підрахував, що український бізнес у тій або іншій формі виплачує 135 різних податків. Цей сумний світовий рекорд гідний Кииги Гінеса. Ямайка, яка іде, практично, за Україною по кількості податків, має їх лише 72. Для порівняння, у Грузії стягуються лише три!!! види податків.

Разом з ухваленням Податкового кодексу це призвело до того, що лише за офіційними даними, минулого року близько 100 тис підприємців закрили свій бізнес. За неофіційними даним кількість підприємців становить 500 тисяч.

Про серйозність ситуації свідчить навіть той факт, що нещодавно призначений міністр економіки Петро Порошенко відкрито розкритикував діючий уряд за податковий тиск на бізнес. За його словами, в Україні неможливе подальше посилення податкового тиску на економіку.
“Збільшувати податковий тиск на економіку більше неможливо. Ці креативні ідеї, “де б щось ще вишукати, щоб обкласти податками виробника”, треба припинити”, – вважає Порошенко.

На жаль адекватність одного міністра не компенсує непрофесійність всього уряду. Той же Тігіпко порадив бізнесу реєструватися на Кіпрі. В будь якій цивілізованій країні після таких заяв ідуть не тільки у відставку, а й взагалі із політики.

Переслідування й тиск на малий і середній бізнес призвело до того, що рівень інвестиційної привабливості України досяг безпрецедентно низьких показників. У першому кварталі він продовжив зниження, і становив 2,18 бала за п’ятибальною шкалою. Такі результати щоквартального опитування 149 перших осіб компаній-членів Європейської бізнес-асоціації.

А провідні світові рейтингові агентства, Moody’s і Standard & Poor’s, змінили прогноз довгострокових суверенних рейтингів України зі стабільного на негативний.

Навіть в російському індексному рейтингу інвестиційної привабливості країн Україна посіла 107 місце зі 212, опинившись між Сенегалом і Замбією.

Своїми діями влада свідомо нищить середній клас. Підприємців, які створюють робочі місця і наповнюють держскарбницю й творять ВВП держави. . У європейських країнах 58% ВВП напрацьовують малий і середній бізнес, вони ж створюють 87% робочих місць. Вклад малого й середнього бізнесу у ВВП України становить лише 35%, а в робочі місця — 50%.

Складається враження, що в Україні розгорнулася справжня війна по знищенню середнього класу. Бо ця влада не може пробачити ні Помаранчевого, ні Податкового майданів. Бо середній клас, це найменш маніпульорвана частина суспільства. І середній клас не купиш ні гречкою, ні мізерною надбавкою до пенсії.

Але влада не врахувала одного “але”…Заганяючи в безвихідь мільйони людей, забираючи у них право на гідне життя й можливість годувати свої сім’ї вона провокує чергову хвилю різкого спротиву, яка з часом може перетворитися в цунамі. І від цього цунамі буде неможливо сховатися навіть за високими стінами Межигір’я.

Степан Барна

Коментарі вимкнені.