Заради тернопільської еліти змінюють межі ботанічного заказника

Під прапорами благих гасел, однак з меркантильними намірами в с. Підгороднє, що поруч Тернополя, вирішили «перенести» ліс. Мова йде про ботанічний заказник місцевого значення «Іванівський», що знаходиться у приміському селі Підгороднє.

Так під час засідання громадської ради при Управлінні екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА поважні та відомі в області екологи заслухали звіт-аналіз із приводу обстеження заказника.

За словами начальника відділу розвитку екомережі управління природних ресурсів Тернопільської ОДА Ігоря П’ятківського, нинішня територія ботанічного заказника не зовсім відповідає поставленому завданню, оскільки флора там постійно нищиться через проведення тренувань та змагань з біатлону. Також шкодять заказнику і самі прилеглі будинки приміського с. Підгороднє.

Для розуміння ситуації варто наголосити, що «Іванівський» заказник умовно поділено на квартали. Саме квартал №33 уже кілька місяців не дає спокою екологам. Мовляв, під час обстеження вони не знайшли там любки дволистої, а в окремих місцях експерти помітили, як поодиноко зростала лілія лісова – загальнопоширений вид у лісових масивах області. Іншими словами, на думку екологів, ця частина заказника втратила свою первинну цінність і не потребує більше особливої уваги та захисту.

Під час засідання громадської ради присутнім запропонували оптимізувати дану територію (змінити межі), вилучивши квартал №33 зі складу заказника, натомість долучити замість цієї ділянки іншу (№37), поруч, яка, на думку екологів, більше відповідає характеристикам заказника.

– Згідно з експертним висновком щодо оптимізації території ботанічного заказника місцевого значення «Іванівський», включення кв. №37 Тернопільського лісництва до складу заказника важливе та необхідне, оскільки тут можливим є відновлення букового насадження, цінного для Поділля, – йдеться у протоколі засідання громадської ради.

От тільки екологи не уточнили, що поруч кварталу №33, з якого вони хочуть зняти статут заказника, розташовані будинки так званої тернопільської еліти, пише Номер один. Їм як нікому вигідно, аби з даної ділянки зняли «гриф» заказник. Адже поки ця територія охороняється законом, прокласти окремий заїзд до своїх вілл чи добудувати гараж вони не можуть. Тому якщо саме цей шматок землі перейменують, то, вочевидь, він одразу зустріне будівельників та «дорожників».

Більше того, зняття статусу заказника значно ускладнить роботу біатлонної школи, що знаходиться поруч. Якщо раніше спортсмени могли пройти до свого стрільбища напряму, то після початку будівельних робіт дорога туди для них буде заказана. І їм доведеться йти в обхід не одну сотню метрів.

Ось так замість того, щоб відомі активісти-екологи захищали природу, вони фактично дають «зелене» світло до майбутніх активних робіт на території заказника. Хоча ситуацію ще можна зупинити, адже рішення громадської ради носить рекомендаційний характер, відповідно депутати обласної ради вправі не погодити змін меж заказника «Іванівський», який свого часу оголошували їхні колеги майже 40 років тому…..

Коментарі вимкнені.