90% дітей-сиріт не знають своїх прав щодо забезпечення їх житлом

Захист своїх житлових прав – одне з найважливіших питань для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
На думку голови правління тернопільської міської громадсько-молодіжної організації «Об’єднання сиріт міста Тернополя» Андрія Сигарьова, на сьогоднішній день і в Україні, і в Тернопільській області, ситуація критична. Хоча українське законодавство гарантує кожній дитині право на власне помешкання, реально його отримують одиниці з сиріт, говорить заступник начальника управління у справах сім’ї та молоді Тернопільської облдержадміністрації Світлана Шимчук.
Для того, щоб вирішувати питання і надавати кваліфіковану юридичну допомогу цій категорії дітей, створено спеціальну програму «Житлові права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».
«Проаналізувавши ситуацію в Тернополі, ми зясували, що 90% дітей-сиріт не знають своїх прав щодо забезпечення їх житлом. У Тернополі сьогодні існує два соціальних гуртожитки для сиріт на вулиці Карпенка. Тут кожен з них може проживати до 3 років, а далі діти змушені шукати житло деінде. Ми повинні допомогти дітям-сиротам відстояти свої права на помешкання.
Я звертався у районні і міські адміністрації, щоб отримати інформацію про те, скільки зареєстровано дітей-сиріт за останні 10 років, проте, безрезультатно. Тому зараз важливо забезпечити всім сиротам прописку, бо без неї вони не зможуть претендувати на житло. Якщо говорити про кількість отриманих соціальних квартир за останніх 10 років, то їх було аж одна! Тому нам є над чим працювати.
Таку діяльність ми проводимо вперше. Проте, в майбутньому будемо постійно працювати для забезпечення і збереження житлових прав дітей-сиріт», – прокоментував Андрій Сигарьов.
Зараз вже працює проект «Громадська експертиза», для того, щоб контролювати дотримання законних прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За словами юриста проекту Олени Бєляєвої: «Це стосується оцінки діяльності тих чи інших рішень органів державної влади і самоврядування, внесення пропозицій для вирішення будь-яких питань, надання експертного висновку щодо ефективності рішень, що приймаються в питанні, над вирішенням якого працює наша організація».
Кожна дитина, яка потребує такої підтримки, може самостійно звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб та інших уповноважених структур за захистом своїх прав та інтересів. Номери телефонів у Тернополі: 25-48-44, 22-03-98, 52-37-09.

Коментарі вимкнені.