90 засідок влаштували в Тернополі на «аптечного» грабіжника

Щоб затримати зловмисника, правоохоронцям довелося влаштувати засідки у майже дев’яноста аптеках.

Упродовж січня-лютого цього року аптеки Тернополя та Тернопільського району буквально накрила хвиля розбійних нападів. Злочини були сплановані і вчинені за стандартною схемою: зловмисник вибирав час безпосередньо перед закриттям закладу (зазвичай – з 19 до 22 години), аптека знаходилася у погано освітленому місці або на значній відстані від інших закладів, зупинок громадського транспорту, шляхів руху пішоходів, до того ж – не була обладнана системами охорони. Нападник був озброєний ножем або предметом, схожим на пістолет, діяв зухвало, витрачаючи на перебування в аптеці 1-1,5 хвилини, забирав гроші з каси і зникав.

Після проведеного тернопільськими правоохоронцями аналізу наявної інформації стало відомо, що напади вчинені однією і тією ж особою. Для протидії «аптечному» грабіжникові керівництвом обласного Управління було створено посилену слідчо-оперативну групу, до складу якої увійшли досвідченні працівники кількох служб.

Оскільки неможливо було наперед передбачити, яка аптека стане наступною «жертвою» розбійного нападу, було прийняте рішення про організацію засідок у 86 тернопільських аптеках, які могли принадити грабіжника. Розставлена оперативниками пастка спрацювала: у приміщенні одного із закладів зловмисника було затримано, не дивлячись на його фізичний опір та намагання втекти.

Працівники міліції встановили, що ласим до аптечної виручки був 33-річний тернополянин, у якого під час особистого огляду оперативники виявили та вилучили газовий пістолет німецького виробництва та ніж довжиною майже 30 см.

За даним фактом слідчими Тернопільського міськвідділу внутрішніх справ було порушено кримінальну справу за статтею 187 КК України (розбій). У процесі подальшого розслідування кримінальної справи затриманий парубок підтвердив свою причетність ще до шести аналогічних злочинів. Крім того, він назвав ім’я 28-річного земляка, якому відводилася роль спостерігача на випадок появи міліції. Він також був затриманий працівниками міліції.

За кількома епізодами злочинної діяльності «аптечного» зловмисника порушені кримінальні справи за ст. 186 КК України (грабіж). Слідством встановлено, що суми, викраденні в аптеках, варіювалися від 280 до 4,9 тисяч гривень, а загальна сума становить більше 11 тисяч гривень.

Тернопільським міським судом відносно затриманого грабіжника обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, продовжується проведення слідчих дій. У разі доведеності вини молодика в суді йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Коментарі вимкнені.