«Будівельник» тягне кота за хвіст

Це на руку пайовикам, але не кредиторам, банкам і колишнім робітникам, – пише газета “Номер Один”.

Судова тяганина приватного підприємства «Тернопільська фірма «Будівельник»» обіцяє бути довгою і виснажливою, коли заради виграшу всі засоби підходять. Це будівельна організація продемонструвала 12 травня у Господарському суді, відкрито затягуючи початок розгляду заяви столичного ТОВ «Ласка-Лізинг».

Це навіть засіданням важко назвати, адже головуючому на процесі Михайлові Півтораку вистачило хвилини, аби бадьоро зачитати нову заяву, подану відповідачем.

– 10 травня до Господарського суду Тернопільської області надійшла апеляційна скарга від товариства з обмеженою відповідальністю «Ласка-Лізинг», місто Київ, – зачитав Михайло Півторак. – Згідно з нею кредитор просить скасувати ухвалу господарського суду від 26 квітня 2011 року в частині призначення арбітражним керуючим Володимира Дідича. У силу приписів чинного законодавства, суд скерував матеріали справи до Львівського апеляційного господарського суду (це суд вищої інстанції), тому сьогодні у провадженні господарського суду Тернопільської області справи немає. Повторно засідання по розгляду скарги ТОВ «Ласка-Лізинг» може бути призначене лише після повернення справи до Тернопільського господарського суду.

Відтак число та час розгляду зацікавленим сторонам буде повідомлено додатково.

– Подібна ситуація на руку пайовикам, – вважає юрист Анатолій Пономаренко. – Наразі вони не можуть виступати кредиторами тому, бо не мають підтверджуючих документів, що вони постраждали, але є кредиторами і їм підприємство «Будівельник» винне гроші за недобудовані квартири. За час, поки у Львові розглянуть скаргу відповідача, вони зможуть закінчити слухання своїх справ у судах першої інстанції та виготовити потрібні документи.

Загалом же, переконані присутні пайовики, фірма просто відтягує розгляд справи.

Також ми попросили екс-заступника міського голови з питань архітектури Володимира Дідича прокоментувати колишні звинувачення Зеновія Щепановського, що всі негаразди у фірмі «Будівельник» почались через відмову попереднього складу Тернопільської міської раду надати дозволи на виділення земельних ділянок:

– Стосовно закидів щодо відмови продавати або виділяти в оренду підприємству «Будівельник» землю під будівництво житла скажу наступне: шкода, що Зеновій Васильович не орієнтується у законодавстві щодо порядку виділення земельних ділянок в Україні. Ще з 2007 р. в Україні заборонено виділяти земельні ділянки без проведення конкурентних умов. Тобто спочатку це були аукціони і конкурси, потім – виключно конкурси як на право власності, так і на право оренди. У Тернополі вже було проведено не один і не два аукціони. Виставлялись земельні ділянки, у тому числі під багатоквартирне житлове будівництво на вулицях Яреми на масиві «Дружба». Наприклад, на Сонячному масиві підприємству «Домобудівник» продали 80 сотих землі за 300 тис. грн. До речі, вже з підведеними комунікаціями; на Лучаківського – 15,5 сотих під будівництво багатоквартирного житлового будинку за 92,5 тис. грн., 83 сотих на вул. Володимира Великого за 307 тисяч грн. також під житло. Тобто хто хотів працювати у цій галузі, той знаходив для себе можливість. Якщо ж підприємство «Будівельник» мало можливість і вбачало економічний інтерес купляти земельну ділянку за величезні гроші, це його приватна справа. Я ще раз підкреслюю: міська рада (каденції 2006-2010 рр.) надавала можливість придбати земельні ділянки на аукціоні якщо не у власність, то на правах оренди на 5 чи 10 років.

Також Володимир Дідич нагадав обіцянку Зеновія Щепановського, дану у середині серпня минулого року на загальних зборах пайовиків, до кінця 2010 року здати 12 житлових будинків. «На виконання доручення прокуратури м. Тернополя ми проаналізували все здане за нашу каденцію в місті житло. І з’ясувалось, що фірма «Будівельник» та його дочірні підприємства за цей час здали аж 4 житлові будинки, з них лише один багатоквартирний житловий дім. Для порівняння: фірма «Тернопільбуд» тільки за 2008 р. здала майже 100 тисяч м кв. житла, – зазначив пан Дідич. – Насправді ситуація така. Ми не бачили проблеми щодо співпраці міської ради з фірмою «Будівельник», однак бачили проблеми з отриманням дозволів на виконання будівельних робіт, а їх видає інспекція Держагробудконтролю. Більшості будинків дозволи було видано, крім багатоквартирного житлового будинку на вул. Тютюнника (будинок збудовано на приватній і частково на орендованій земельній ділянці без необхідних документів, тому зараз пайовики мають неабиякі проблеми – авт.). Після затвердження Генерального плану міста містобудівна документація дозволяла спорудження в цій зоні багатоповерхівок. Також не було рішення по вул. Головацького, бо сама фірма «Будівельник» зверталась до міської влади змінити забудовника. Однак від приватного малого підприємства «Галактика», яке є користувачем ділянки, аналогічної заяви не надходило. Тому ми не змогли прийняти рішення. До речі, після міської ради остаточне рішення виносить інспекція Держагробудконтролю, котра напряму підпорядкована Держкомбуду.

Варто зазначити, що довга епопея з отриманням дозволів виникала через стиль  роботи самого підприємства. Засновник викуповував земельні ділянки у власність, на яких, як правило, розташовувались індивідуальні житлові будинки разом з прилеглою землею. Більше земельних ділянок надавалось в оренду, тож виходило, що одна половина ділянки перебувала у власності, а друга – в оренді, але будинок же будували на всій ділянці. Виходило самочинне будівництво. Фірма ж лише зараз навздогін почала оформляли дозволи. Про це свідчать штрафи, накладені інспекцією Держагробудконтролю. Процедура ця довга, менше ніж за три сесії (один квартал) оформити земельну ділянку неможливо. Варто зауважити: в місті, крім фірми «Будівельник», працює багато будівельних організацій, але жодна з них собі не дозволяла таких речей, хоча вони працюють набагато краще, ніж ця. Водночас важко пояснити: чому одному підприємству можна все, а іншим – ні».

Тим часом обдурені пайовики, поки суд та справи, у вихідні провели чергові збори біля будівлі, де мали бути їхні квартири на вул. Львівській. Сотні людей чекають на справедливий суд. Та чи лишиться до того часу хоч щось на рахунках, на складах та гаражах «Будівельника»?

Коментарі вимкнені.