Муніципальна міліція у Тернополі не буде репресивним органом

Муніципальна міліція, яку створять у Тернополі, не буде репресивним органом. Про це запевнив заступник міського голови Тернополя, керуючий справами Олександр Степанюк в ефірі радіо «Такт».

Як повідомив пан Степанюк, на цьому тижні положення про муніципальну міліцію пройшли постійні депутатські комісії, які створені в міській раді. Коли виникла ідея про створення такого органу, то у депутатського корпусу виникало багато запитань. Боялись, а чи не будуть на цей орган перетягувати повноваження і функції правоохоронних органів. Зараз депутати змогли переконатись, що в положенні про створення цієї міліції нема колізій. Планується, що  муніципальна міліція ніяк не відбере повноваження у правоохоронних органів, які передбачені статтями 11 і 22 «Закону України про міліцію».

– Розробники положення виходили з того в Україні є «Закон про місцеве самоврядування», який дає підгрунття створити такий виконавчий орган, як муніципальна міліція, – каже Олександр Степанюк, – «Закон про благоустрій», «Закон про охорону навколишнього середовища», «Закон про відходи», «Закон про рекламу», «Кодекс про адміністративні правопорушення» прямо передбачають таку можливість. Створюючи муніципальну міліцію ми виходили суто з приписів діючого законодавства.

Муніципальна міліція створювалась з метою дотримання і контролю за дотриманням правил благоустрою у Тернополі. Інспектори будуть здійснювати нагляд і реагуватимуть за проведенням розкопок та земляних робіт.

–         Не раз були свідками того, коли хтось розкопував тротуари чи газони і так залишав на кілька місяців, чи усю зиму, – каже пан Степанюк, – ми бачимо, як зносяться зелені насадження без відповідного погодження, здійснюється стихійна торгівля, автомобілі паркуються на газонах. Громадяни поміщають відходи у невідповідних місцях. Також болючим питанням є перебування малолітніх дітей у пізній час, бо бачимо, що зараз за цим ніхто не слідкує. Ми чуємо після 11 години і вибухи піротехнічних засобів, і крики, і музику, особливо в закладах розважального типу. Це порушення законодавства. За цим треба слідкувати, ці функції візьме на себе новостворений орган.

Пан Степанюк запевняє, що створення муніципальної міліції – законний крок. 152 стаття «Кодексу про адміністративні правопорушення» надає право делегувати органам місцевого самоврядування повноваження по складенню протоколів про адмінправопорушення спеціально утвореним органам.

– Інспектори складатимуть протоколи, коли виявить порушення, передаватимуть їх на розгляд адміністративній комісії, яка  має право застосовувати стягнення. Якщо буде наноситись матеріально шкода – складатимуть акти, які передадуть відповідним органам для позовів до суду, – розповідає пан Степанюк. – Цей орган не створюється як озброєний загін, який буде виконувати каральні функції,  основне – контролюючі функції, які дозволяють попереджувати правопорушення.

Муніципальна міліція буде утримуватись за рахунок місцевого бюджету. Орган буде підпорядкований міській раді.

Кароліна Говірка

Коментарі вимкнені.