На БАМі буде “Аляска”, “Канада” і навіть “Дружба”

Колись хлопці з балончиками вдосконалювали своє неофіційне хоббі аж на висоті не менше восьми метрів. Тепер мають нагоду показати свій талант, прикрашаючи місто

Ще на початку весни, під час виїзної наради міського голови Тернополя Сергія Надала, керівників ЖЕКів та комунальних служб міста, мер відзначив велику кількість непофарбованих будівель (зокрема трансформаторних будок) та парканів, які надають місту суцільного сірого кольору. Тому виникла ідея розмалювати ці об’єкти якісними графіті.

З деякими змінами задум знайшов реальну підтримку у новоствореному Фонді розвитку ім. Володимира Лучаковського і на початку травня стартував проект «Вуличне візуальне мистецтво»,  що входить до програми «Файне місто Тернопіль». Метою такої ініціативи є незвичний благоустрій дворів міста — розмальовування трансформаторних будок та парканів. Оригінальні картини організатори хочуть створити у кожному мікрорайоні.

– Художники працюватимуть до жовтня, поки погодні умови дозволять, – каже голова правління організації “Фонду розвитку Тернополя ім.Володимира Лучаковського” Володимир Бурий. – Плануємо розмалювати близько 40 відсотків сірих будівель, тобто близько 50-ти артоб’єктів. А якщо таке «акрилове» мистецтво ще й вдосконалювати, то через роки ці творіння взагалі можуть стати фресками.

Малюють хлопці й дівчата безкоштовно – знаходять час після навчання. Художників знайшли серед студентів комерційного коледжу. А спосорів – серед фірм міста. Причому деякі з них самі «виходили» на виконавців. Як подяку за допомогу в наданні місту яскравих барв, спонсори отримують свій логотип на тих стінах, фарбу для яких оплатили.

–          Це нормальна практика, каже пан Володимир, – коли фірма приносить користь місту, одночасно рекламуючи таким чином себе. Ось, наприклад, на фарбу для найбільших чотирьох об’єктів ми вже витратили 10 тисяч гривень. Їх спонсорував “Приватбанк”, який долучився до акції. Перед тим, як художники взялися до вуличних картин, працівники банку ще й поприбирали біля трансформаторних підстанцій.

Вже зовсім мало часу залишилося чекати мешканцям БАМу на розмаїття кольорів і на їхньому масиві, адже черговим «полотнищем» для пензлів та акрилу від «Вуличного візуального мистецтва» став бетонний мур навколо котельні, що по вул.Київська. Ще місяць тому він був сірим та неприязним. Зараз же на ньому з’явилися приємні кольорові плями та обриси величезного теплохода, автомобільчиків, людей, які сидять на лавочках, навіть веселка.

–          Тут скоро з’явиться малюнок, стилізований під ілюстрацію 50-их років, – розповідає художник Вероніка Кіяшко. – Барвисті ретро-автомобільчики, плавні лінії. Роботи тут багато. Але постараємося закінчити чимшвидше. Працюємо на волонтерських засадах, тому доводиться знаходити час, щоб і на роботі бувати, і тут малювати.

Побоюються художники, що за якийсь час їхні малюнки можуть попсувати хулігани, котрі граються в графітчиків, залишаючи на будівлях міста свої закарлючки або й нецензурні слова. Однак в організаторів акції є ідеї, як з цим можна боротися.

–          Існує спеціальний лак “антивандал”, – каже виконавчий директор з питань соціальної політики фонду розвитку Тернополя ім. Володимира Лучаковського Юлія Бас. – Якщо покрити ним малюнки, усілякі написи можна легко змити ганчіркою. Але для цього нам потрібні гроші. Тому закликаємо підприємства міста долучитися до фінансування цього проекту.

Організатори акції також пропонують мешканцям Тернополя збирати гроші для фарб, якими художники безкоштовно розмалюють стіни у вказаному дворі. Так, «Вуличне візуальне мистецтво» уже побувало на Новому світі, де одне з об’єднань співвласників багатоквартирних будинків придбало фарбу для декорування свого двору. До слова, матеріали для створення однієї такої «картини» вартують не менше чотирьох тисяч гривень.

Довідка.

Фонд розвитку міста Тернополя (ФРМТ) створений та працює у форматі фонду громади або ком’юніті фонду (Community Foundation) – загальновживане визначення громадських фундацій, що залучають кошти благодійників, громадян, держави та направляють їх на користь громади. Ідея ФРМТ полягає в тому, щоб на території міста для всього населення Тернополя працювала благодійна структура, якій би довіряли, і яка була б ефективним механізмом вирішення нагальних місцевих проблем.

Люба Вовк, “Погляд”

Коментарі вимкнені.