На Тернопільщині закінчуються вакцини, необхідні для планових щеплень

На складі Тернопільської обласної санітарно-епідеміологічної станції – пусто. Кажуть – всі вакцини роздали медичним закладам, а нові не надходять, повідомляє TV-4. Щорічна потреба у вакцині на Тернопільщині складає 16 мільйонів гривень. Сума виділяється з держбюджету, проте ось уже другий рік наша область не отримує навіть третю частину імуно-біологічних препаратів. У Тернопільській міській дитячій поліклініці вакцини для проведення профілактичних щеплень поки що достатньо. Єдине, що у дефіциті – пентаксин – вакцина, що використовується для щеплення дітей трьох-чотирьох місяців проти дифтерії, правця, кашлюку та гемофільної інфекції.

Біля кабінету профілактичних щеплень Тернопільської міської дитячої поліклініки черга – невелика. Кожного дня вакцинацію тут проходить 20-30 дітей. Найбільший наплив після обіду.

– Мені порадила щеплення участкова, педіатр, казала, що дуже добре. Ну, одні кажуть, що дуже погано робити щеплення, бо там різні віруси ходять, інакші вакцини є, ну, але, трошки боїмося, але стараємся робити всі бо потім, щоб проблеми в садку, в школах, шо не беруть потім, і з здоров’ям, розповідає мама Любов Хомик.

Вакцин поки що не бракує, а на дефіцитний пентаксин у поліклініці сподіваються найближчим часом.

– Заявка в санепідстанцію подана і я думаю, що до тижня часу вона буде в нас, оскільки забезпечення вакцинами йде повністю за рахунок державного бюджету. Тобто, державний бюджет виділяє гроші і вакцина з Укрвакцини з Києва надходить в обласну санстанцію, в міську, і з дотриманням холодового ланцюга постачається в наш заклад, – розповів заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої поліклініки Володимир Кучма.

Туберкуліну, якого минулого року бракувало, зараз достатньо, а найближчим часом планують замовити нову партію.

Проблема полягає не в поганому забезпеченні вакцинами, каже Володимир Кучма. Батьки нерідко відмовляються робити дітям профілактичні щеплення і тим самим шкодять їх здоров’ю, адже тоді у дитини не виробляється імунітет до хвороб.

А от у обласній санепідстанції проблемою з вакцинами занепокоєні, адже склад для їхнього зберігання пустує, а коли імуно-біологічні препарати потраплять на Тернопільщину – невідомо.

– Забезпечення надзвичайно погане – воно впливає на стан іммунітету наших дітей. Відповідно, не проводиться щеплення і неімунних дітей, котрі не будуть мати захисту, стане набагато більше, що може призвести до росту інфекційної захворюваності, – пояснює лікар-епідеміолог Тернопільської обласної СЕС Марія Павельєва.

Коментарі вимкнені.