Подробиці будівельного конфлікту: Смакоуз VS тернополяни

Фото provse.te.ua

Нещодавно «Погляд» вже повідомляв про факт незаконної забудови на проспекті Степана Бандери. Місцеві жителі  звернулися за підтримкою до наших журналістів, бо лише своїми зусиллями не можуть протистояти незаконним діям забудовника, яким являється будівельна фірма ТІЗ «Добробуд» під керівництвом депутата Віталія Смакоуза.  З ним не вдалося зв’язатись, для того, щоб отримати коментар про те, чому відбувається там будівництво. Натомість, жителі надали редакції повний перелік документів, який переконує, що їхня невдоволеність – не безпідставна.
Рішенням Тернопільської міської ради від 27 грудня 2002 року затверджено проект відведення земельної ділянки площею 4300 кв. м. по пр. Ст. Бандери м. Тернополя під розташування 35 квартирного житлового будинку з гаражами-стоянками товариства індивідуальних забудовників “Добробуд”.
Для будівництва цього будинку між Тернопільською міською радою та ТІЗ “Добробуд” 9 жовтня 2003 року укладено договір оренди зазначеної земельної ділянки.
Після завершення будівництва, 21 березня 2005 року будинок прийнято в експлуатацію та передано у власність споживчому кооперативу “Злагода”, в подальшому перейменованому в ОСББ “Злагода-В”.
Відповідно до п. 5 Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженого Постановою КМ України від 11 жовтня 2002 року № 1521 передача житлового комплексу з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки у двомісячний термін.
Посилаючись на втрату документів, ТІЗ “Добробуд” у встановлений законом термін не передав ОСББ “Злагода-В” ні збудованого будинку, ні земельної ділянки. Будинок передано з балансу ТІЗ “Добробуд” на баланс ОСББ “Злагода-В” лише 12 лютого 2009 року.
З листопада 2006 року від оренди земельної ділянки площею 4077 кв.м. ТІЗ “Добробуд” відмовився, про що свідчать зміни в договорі оренди від 20 квітня 2007 року., сплачуючи з цього часу орендну плату тільки за площу 223,00 кв. м.
Рішеннями міської ради від 24 листопада 2006 року №5/4/30 від 30 березня 2010 року №5/33/128, дано дозвіл ОСББ “Злагода-В” на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування 35-ти квартирного житлового будинку з гаражами та стоянками, площею 4077 кв. м., а 30 вересня 2011 року рішенням за № 6/14/59 збільшено цю площу до 5080 кв. м., оскільки попередній розмір земельної ділянки не відповідав діючим державно-будівельним нормам.
Таким чином, станом ще на 2006-2007 рік ТІЗ “Добробуд” орендував земельну ділянку лише площею 223 м. кв.
Разом з тим, на цій земельній ділянці у 2011 році ТІЗ “Добробуд” запланував будівництво 6 ти квартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями торгово-офісного центру.
Для видачі містобудівних умов у 2010 році ТІЗ “Добробуд” звернувся до виконкому Тернопільської міської ради, та інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області де серед інших документів подав недіючий договір оренди земельної ділянки площею 4300 кв. м. від 9 жовтня 2003 року.
Надавши недійсний договір оренди у Інспекцію архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, ТІЗ “Добробуд” 19 травня 2011 року отримав декларацію про початок виконання будівельних робіт з будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями торгово-офісного центру. У наданих ТІЗ містобудівних умовах зазначено про його право використати територію існуючого 35-ти квартирного будинку по просп. С.Бандери, 81А в єдиному комплексі з об’єктом будівництва, що не відповідає дійсності.
Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради 12 лютого 2010 року прийнято рішення №183 “Про розгляд звернення ТІЗ “Добробуд” з питань будівництва за адресою просп. Степана Бандери”, яким надано товариству містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки за адресою пр. Степана Бандери для будівництва 6-ти квартирного житлового будинку з вбудовано – прибудованими приміщеннями торгово-офісного центру .
Приймаючи рішення виконавчий комітет Тернопільської міської ради та Інспекція архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області не взяли до уваги ту обставину, що земельна ділянка на якій ТІЗ “Добробуд” планує будівництво знаходиться у користуванні ОСББ “Злагода-В”, а ділянка площею 223 кв.м. на якій хоче будувати запланований об’єкт не забезпечує його розміщення на ній відповідно до встановлених будівельних норм і правил.
Подаючи звернення, ТІЗ “Добробуд” ввів в оману членів виконкому Тернопільської міської ради та Інспекцію архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, які не перевірили факти щодо того, що об’єкт який планується будувати не є єдиним комплексом до складу якого входить 35-ти квартирний житловий будинок по просп. С.Бандери,81, а його площа лише 223 кв.м.
Своїми діями ТІЗ “Добробуд” порушв права як співвласників ОСББ “Злагода-В”, оскільки мешканцям С.Бандери, 81А та іншими співвласниками не надавалося згоди на використання прибудинкової території нашого будинку, а ТІЗ “Добробуд” не зміг би отримати дозвіл на будівництво на земельній ділянці площею 223 м.кв. житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями торгово-офісного центру по пр. Ст. Бандери м. Тернополя, оскільки це суперечить діючим на даний час Державно-будівельним нормам № 360/92.
Виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення від 12 лютого 2010 року №183 “Про розгляд звернення ТІЗ “Добробуд” з питань будівництва за адресою просп. Степана Бандери”, а Інспекція архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області 19 травня 2011 року зареєструвала декларацію про початок виконання будівельних робіт без належного дослідження всіх поданих ТІЗ “Добробуд” документів. Зокрема, не було виявлено того факту, що договір оренди земельної ділянки площею 4300 кв.м. від 9 жовтня 2003 року не діє ще з 2006 року і у користуванні ТІЗ “Добробуд” знаходиться лише 223 кв. м. землі.
Зведення 6-ти квартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями торгово-офісного центру на плоші 223 кв. м. землі є порушенням Державно-будівельним нормам № 360/92.
Протиправність зведення даного будівництва є очевидним. Відповідно до мінімального розрахунку, встановленого п. 3.8 Державно-будівельних норм № 360-92 площа ділянки окремого житлового будинку розраховується відповідно до кількості його мешканців і при забудові 4-5 поверхів становить від 17 до 20,2 м. кв. При середній сімейності 3,5 люд. на квартиру тільки для зведення 6-ти квартирного будинку необхідна площа ділянки для його обслуговування у 434,3 кв. м. не враховуючи того, що для вбудовано прибудованих приміщень також необхідна земельна ділянка для обслуговування, що також встановлено даними нормами.
Згідно ч.2 ст. 9 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.
Підставами для визнання протиправними (недійсними) акта зазначених органів є зокрема невідповідність його вимогам Закону
При цьому, вказані акти повинні відповідати вимогам не лише законів, а і положенням, прийнятих на їх виконання підзаконних нормативно-правових актів, тобто не суперечити вимогам чинного законодавства.

На даний час мешканці багатоквартирного будинку що на просп. Ст. Бандери, 81А активно відстоюють свої законні права всеможливими законними методами. «Погляду» стало відомо, що В.Смакоуз зараз знаходиться в досить хороших стосунках з «Партією регіонів» та губернатором області В. Хоптяном. Свідченням чого, є відкриття в кінці вересня цього року Хоптяном новозбудованого 154-ти квартирного житлового будинку, розташованого на вул. Вербицького. На відкритті голова ОДА вихвалював Смакоуза, як сумлінного будівельника. І це вже не перші конфузи від губернатора: директору «Березовиця Водоканал» Гумницькому В.А. було вручено відзнаку як кращому керівнику області в галузі ЖКГ і за пів року на нього відкривають кримінальну справу по збитках в майже пів мільйона гривень.

 

-1 thoughts on “Подробиці будівельного конфлікту: Смакоуз VS тернополяни

Коментарі вимкнені.