Ринки у Тернополі самовільно захоплюють землю

У Тернополі 28 ринків. Влада хоче їх перевірити, а зайві метри повернути місту. Торгівців ж, які там працюють, – проженуть або легалізують місце

Лише ринок на вул. 15 Квітня, за нашими підрахунками, заробляє на самовільно зайнятій міській землі більше 120 тис. грн у рік. Зайві, незаконно зайняті міськими ринками метри зараз підраховує міська рада.

 

Перші результати невтішні: під торгівлею зайняті ділянки комунальної землі площею подекуди в декілька соток. На них торгівля йде повним ходом, а місту з цього – нічого, – пише сайт 20minut.ua.

 

Платять по 450 гривень

 

Про те, що ринки, а їх в Тернополі близько трьох десятків, займають зайві території – відомо давно. Однак ніхто не брався підрахувати масштаби самозахоплення та заробітки адміністрацій торговиць.

 

У міському відділі земельних ресурсів цікавляться проблемою. А у міськраді працює спеціальна комісія.

 

– Найбільші проблеми, які поки що виявили, – на ринку “Мотор”. Там захопили більше 900 квадратних метрів, – розповідає начальник відділу земельних ресурсів міськради Віктор Кібляр. – На ринку, що на вулиці 15 Квітня, самовільно зайняли близько трьох соток. Ситуація там гірша, аніж на “Моторі”, бо встановлені цілі торгові ряди із металевими кіосками. Адміністрація ринків, хоча земля їм не належить, укладала з торгівцями договори про оренду та брала плату. Люди, які торгують, можуть навіть не знати, що працюють на захопленій території.

 

Яка ситуація на інших ринках, мерія наразі з’ясовує. Ми ж вирушили на вул. 15 Квітня. Як кажуть у міськраді, крайній торговий ряд навпроти “Оріону” – нелегальний. Там ми нарахували близько 50 торгових точок.

 

– Так, ми знаємо, що земля ринку не належить, – зізнаються продавці. – Але ми щомісяця платимо по 450 гривень. А що робити? Інакше не могли б із кіосків продавати.

 

Тож приблизні місячні доходи адміністрації ринку за рахунок міста – більше 20 тис. грн. Щоправда, деякі кіоски під час нашого візиту були зачинені. Але навіть якби працювала лише половина з них, “лівий” прибуток ринку – більше 10 тисяч. У рік це – більше 120 тисяч, які могли б надходити у міський бюджет. І це – лише від одного ринку.

 

В адміністрації ринку на вул. 15 Квітня, який належить “Українській торговій компанії”, коментувати ситуацію поки що відмовляються. Але кажуть, що, можливо, прокоментують згодом.

 

На ринок “Мотор” ми не завітали, бо в міській раді ще не було схем, які дозволили б нам побачити, на якій землі знаходиться той чи інший об’єкт. Проте, коли мерія закінчить перевірку всіх ринків, ми обов’язково напишемо, які з них та де саме заробляють на “міських” метрах.

 

“Кошти в бюджет, а не в кишені”

 

Власне проблему використання комунальної території й хоче вирішити міська влада. Подекуди може початися демонтаж торгових місць. Але, як переконують у мерії, зникне лише та торгівля, яка заважає тернополянам. Наприклад, на тротуарах.

 

– Недобросовісні підприємці користуються землею безкоштовно, вчинивши самозахоплення, – каже міський голова Сергій Надал. – Часто ринки незаконно розростаються, поглинаючи пішохідні зони і проїжджі частини. Тому головне – навести порядок. Щоб на ринку торгували, на тротуарах ходили пішоходи, дорогою їздили авто, а підприємці працювали в однакових умовах у межах чинного законодавства.

 

Якщо ж продавці стоять там, де торгівля не заважає проїзду транспорту та проходу пішоходів, їх легалізують.

 

– Це будуть виключно комунальні ринки, – запевняє мер, – щоб кошти йшли в бюджет, а не в кишені окремих осіб.

 

До речі, за самовільне захоплення міської землі адміністрації та керівники ринків можуть понести відповідальність, пояснив юрист Василь Когут. Зокрема, згідно з адміністративним кодексом, порушники мають заплатити до 1700 гривень. А згідно з кримінальним – ще 5100. Проте це не все.

 

– Міська рада може звернутись з позовом до суду і вимагати компенсації завданих збитків, – пояснює пан Когут. – Якщо позивачам вдасться довести, що вони втратили тисячі, суд може зобов’язати винуватців компенсувати цю суму.

 

Проте чи буде мерія звертатись до суду і вимагати гроші, там наразі не повідомляють.

 

Щодо продавців з ринку на 15 Квітня, то вони не проти працювати на комунальному ринку. Але – за умови, що їм не піднімуть плату та згодом не проженуть із торгових місць.

 

– Та ми не проти. Будемо знати, що торгуємо там, де можна, – каже один із продавців. – Головне – щоб дорожче не було. І щоб такого, як на Центральному ринку, не сталося – людей не знати куди запхали, а на томі місці зробили парковку.

 

Тернополяни, які живуть поблизу ринків, скептично ставляться до задумів влади. Навпаки, побоюються, аби розміри ринків не збільшувалися.

 

– Щоб не було так, що візьмуть одні території, а потім їх розширять, щоб більше людей напхати, – каже тернополянка Олескандра Сарагут, яка мешкає неподалік Центрального ринку. – І нехай базарникам зроблять нормальні умови, бо вони під наші вікна гадять. Постійно сміття, сморід і бруд.

 

Проте влада обіцяє не розширювати межі тих площ, які легалізує, а також запитати в тернополян, чи вони не проти ринку. У який саме спосіб – поки не визначили.

 

Коли, де та на яких площах будуть нові комунальні ринки, стане відомо незабаром – коли комісія обстежить ринки та підготує документацію. Коли це станеться, ми простежимо чи не виростуть ринки, чи не доведеться продавцям переплачувати за оренду, а головне – отримуватиме кошти від оренди міський бюджет, а не хтось інший.

Коментарі вимкнені.