Схема екомережі в Тернополі – для збереження і відновлення зелених зон міста

Схему екомережі Тернополя розробили науковці кафедри геоекології Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка спільно з фахівцями управління ЖКГ, екології та благоустрою міськради.

За словами фахівців, територія Тернополя на сьогоднішній день – недосліджена. Кількість рослин, тварин, їхні різновиди та цінність в залежності від виду і рідкісності залишаються загадкою навіть для корінних жителів міста.

«На даний момент ми не маємо гербаріїв рослин, не знаємо повністю, які види червонокнижних і в яких місцях наявні в місті. Тому перш за все потрібно дослідити територію, на якій ми живемо, – зазначив завідуючий кафедрою геоекології педуніверситету, професор Любомир Царик. – Не менш актуальним питанням є охорона природних комплексів від забудови. Особливо це стосується парків та Серетського екологічного коридору. Територію від готелю «Галичина» вздовж Кутківецького лісу слід відтіснити, щоб це була природоохоронна зона, не дати її забудовувати в подальшому надто близько до водойми. Така ж ситуація з набережною зі сторони парку Шевченка».

У схему екомережі входить чотири структурні елементи: ключові природні території (заповідні об’єкти – на території міста сьогодні це ландшафтний заповідник «Загребелля» та Чагарі Кутківецькі); буферні зони (які будуть своєрідними зонами сполучення природніх комплексів); зони відновлення; території розвитку.

«Після затвердження схеми екомережі Тернополя ми зможемо відвести ділянки, надати їм певного природоохоронного статусу, зробити проекти благоустрою, щоб мати законні підстави не дати втручатися у природні комплекси або знищувати їх, – зазначив начальник управління ЖКГ Володимир Болєщук. – Сьогодні, на жаль, ми маємо у місті факти, коли дерева вирубуються, а ми не можемо цьому перешкодити. Оскільки діюче будівне законодавство не передбачає при отриманні дозволів на забудову екологічної експертизи. Отримавши дозвіл ще в попередні роки, людина зачищає територію і нищить зелені насадження. Намагання долучити документи щодо нанесення екологічної шкоди середовищу під час забудови розцінюється як незаконна самодіяльність влади. Тому ми розробили схему екомережі міста, в якій будуть визначені статуси природніх комплексів, чіткі їхні межі, в які втручатися вже ніхто не матиме права».

Серед екологічних питань, які потребують вирішення, назвали і відновлення рослинності на території Тернополя . За словами екологів, озеленювати місто слід не за допомогою екзотичних насаджень, а завдяки видам рослин, які притаманні нашій території. Реалізацію цієї ідеї в управлінні ЖКГ міськради уже запланували – на посадку дерев у наступному році заклали 100 тисяч гривень, ще тридцять тисяч – на порятунок хворих каштанів.

-1 thoughts on “Схема екомережі в Тернополі – для збереження і відновлення зелених зон міста

  • 23:00 | 13.12.2011 о 23:00
    Permalink

    з Тернополя влада хоче зробити ще зеленіше місто. хай би було. я за.

Коментарі вимкнені.