Тернопільський ринок може стати філією харківського “Барабашова”



Громадянам В’єтнаму депутати міської ради не дозволили змінити цільове призначення тернопільської землі, яку вони отримали ще десять років тому.

Відразу чотири “в’єтнамські” питання, які стосуються шести гектарів тернопільської землі розглядали на сесії міськради 5 січня, – пише “20 хвилин”.

Регіонал Василь Лукін дорікнув свободівцям за те, що вони роздають землю навіть громадянам В’єтнаму, однак коли дійшла справа до голосування, то по жодному з чотирьох питань не прийняли позитивного рішення. За два проекти рішень проголосували по п’ять депутатів, ще за два – лише по одному.

Депутат Наталія Карпишин із “Нашої України” попросила у мера пояснень. Адже ці питання виносять на розгляд сесії вже вдруге. Попередньої сесії їх розгляд зняли з порядку денного.

Керівник фракції “Наша Україна” Петро Мандзій пожартував, що, можливо, краще нічого не пояснювати.

Відтак, у сесійній залі обґрунтування таким рішенням не прозвучали. Після завершення сесії міський голова Сергій Надал пояснив, що землю, про яку йшлося на сесії, виділили двом громадянам В’єтнаму ще у 2002 році. Зараз в’єтнамці хотіли лише змінити її цільове призначення для того, щоб зменшити плату за оренду землі. Про втілення якихось грандіозних інвестиційних проектів на цих земельних ділянках поки не йдеться.

– У нас була зустріч з цими громадянами В’єтнаму, – розповів Сергій Надал. – Плани там грандіозні, але поки що все це – тільки розмови. Якби депутати побачили реальні кроки по втіленню цих планів, то, можливо, і голосували б по-іншому.

Наразі ж, за інформацією начальника відділу земельних ресурсів Віктора Кібляра, громадянин В’єтнаму Тран Ван Ван за оренду землі у Тернополі сплачує щомісяця 30 тисяч гривень.

Цікаво, що від в’єтнамських інвестицій тернополян застерігає голова Харківської громадської організації “Імміграція – стоп!” Сергій Удовиченко. Так, на сайті 20minut.ua харків’янин побачив статтю від 20 червня 2011 року про те, що в’єтнамці хочуть будувати у Тернополі завод з виробництва пластикових пляшок. Кілька тижнів тому він надіслав на електронну пошту газети листа, в якому розповів про гіркий досвід такого інвестування, якого уже зазнали в інших регіонах України.

– Харківські економісти жартома кажуть, що на кожен долар в’єтнамських інвестицій Україна отримує одного в’єтнамського мігранта, – розповів Сергій Удовиченко. – Причому інвестиції приходять і відходять, а от іммігранти з В`єтнаму залишаються. У Харкові, наприклад, основні інвестиції вкладені в ринок Барабашова – тепер за право торгівлі на ринку українські громадяни платять в`єтнамським “інвесторам”.

Харків’янин також наводить приклад Василькова, що в Київській області. Там в`єтнамські бізнесмени побудували підприємство з пошиття пластикових сумок.

– На роботу завезли громадян В`єтнаму, згодом їх легалізували, вони отримали дозволи на постійне проживання в Україні. – розповідає Сергій Удовиченко. – Потім завод збанкрутував, в`єтнамські працівники розбіглися хто куди – переважно на ринки. Велика кількість в`єтнамських торговців, які з`явилися на ринках Василькова призвела до посилення конкуренції. Дійшло навіть до сутичок між місцевими і в`єтнамцями.

На думку харківського громадського діяча, основною метою подібних інвестицій в українську економіку з боку азійських інвесторів – В`єтнам, Китай – є не створення виробництва, а легалізація мігрантів, створення етнічних анклавів на території України,
на внутрішній ринок України.

– Тому в таких випадках варто подумати, чи отримає місто економічну вигоду від таких інвестицій, чи навпаки, це принесе негативні наслідки як в економічному так і в соціальному сенсі, – наголошує Сергій Удовиченко.

-1 thoughts on “Тернопільський ринок може стати філією харківського “Барабашова”

  • 08:52 | 12.01.2012 о 08:52
    Permalink

    Свободівці ніколи не пустять в місто бузувірів. стидно би було…

Коментарі вимкнені.