Тернополяни найбільше хочуть працювати за кордоном, – директор львівської фірми зі працевлаштування

Фінські ферми набирають на збір полуниці. У серпні — на горох. У вересні — на картоплю. Заробіток залежить від того, у скільки обійдеться проживання.

— Здебільшого беруть 3 євро в день, на вихідних проживання безкоштовне. Але на маленьких фермах часто дають помешкання без грошей. Заробіток залежить і від погоди. У дощ урожай буде гіршим, то людина й отримає менше. У Фінляндії можна заробляти до 1400 євро. Скільки отримують українці з Івано-Франківської області та Тернопільщини. Вони найкраще справляються з роботою, старанні, знають, що таке праця на полі. Цьогоріч багато молоді їде із Сум і міста Умань на Черкащині. На фінські ферми беруть переважно жінок до 40 років. Бо в чоловіків бувають проблеми з алкоголем.

У Польщі останні два-три роки потрібні електрики, будівельники та далекобійники, – пише gazeta.ua

— Поляки виїжджають працювати до Німеччини та Франції. Тому в країні бракує рук, — говорить Олександр Франчук, 26 років, виконавчий директор львівської фірми зі працевлаштування “Зоряний шлях”. — До того ж поляки шукають легшу роботу.

За послуги “Зоряний шлях” бере до 250 євро.

— Через нас влаштовуються будівельниками різних спеціальностей, електриками, різноробочими в агропромисловому секторі. Переважна більшість охочих працювати за кордоном із Тернопільської області.

Різнороби в теплицях і на полях у Польщі отримують $500–700 на місяць. Зварювальники, електрики — $1 тис., далекобійники — $1,5 тис. На професії, що потребують кваліфікації, беруть людей старшого віку.

— На електрика чи зварювальника рідко наймають людину до 30 років, — додає Олександр Франчук. — Таких робітників через вік вважають безвідповідальними. Найбільша проблема для польських роботодавців — українці п’ють на робочому місці. Це 70 відсотків від усіх проблемних ситуацій.

— Років два тому заробітчани часто попадалися на пиятиці. Але зараз більшість фірм із працевлаштування беруть за послуги до 300 доларів. Людина тричі подумає, чи варто викладати такі гроші, щоб через два місяці повернутися додому ні з чим, — каже директор черкаської фірми із працевлаштування за кордоном “Оско” Сергій Грасько, 31 рік. — З 2009 року ситуація на ринку праці за кордоном нормалізувалася. З’явилось більше закордонних вакансій, послуги працевлаштування стали більш професійними, тобто стали більш затребуваними саме фахівці певної справи. Після введення “чорного списку” на нашому порталі мало хто хоче до нього потрапити, тому фірми-посередники та роботодавці стали уважнішими й коректнішими до робітників з України.

Коментарі вимкнені.