Цукру буде багато, але недешевого

Ще два роки тому на центральному ринку Тернополя кілограм цукру можна було купити за ціною від 6,80 грн., а в магазинах, які продавали його з держрезерву, — трохи більше як за чотири гривні. Коли продавці називали ціну, що підтягувалася до майже восьми гривень за кілограм, покупці з обуренням піднімали брови. Нині цукор вартує майже десять гривень, і, здається, нікого не дивує, що навіть за умови можливого надлишку цього продукту ціна на нього, як стверджують, падати не буде.

Про те, що в 2011 році Україна може збільшити виробництво солодкого продукту на 40 відсотків завдяки істотному розширенню посівних площ під цукровим буряком, говорили ще навесні. Прогнозували отримати 2,1 млн. тонн цукру — один із кращих результатів галузі за останніх п’ять років. Теперішні прогнози навіть кращі. Міністр аграрної політики й продовольства Микола Присяжнюк заявив, що Україна в 2011 році матиме 2,2 млн. тонн цукру, а внутрішнє споживання в нас коливається від 1,9 до 2 млн. Тож зможемо його навіть експортувати. Це було б певним досягненням, адже торік мали 1,55 млн., понад 300 тис. тонн цукру й сирцю привезли з-за кордону.

Площі під цукровим буряком цього року збільшили до 540 тис. гектарів із 480 тис. у 2010 році, і більшість посівів — у гарному стані. Цей сезон, прогнозують, стане першим після цукрової кризи, коли виробництво солодкого продукту в нашій країні буде істотно вище необхідного. Тож знову наступаємо на одні й ті ж граблі. Пригадайте, як у 2006 році мали 2,6 млн. тонн цукру. Ринки були затоварені ним, експортувати таку кількість не було куди. В результаті ціни впали практично до рівня собівартості й наступні кілька сезонів аграрії радикально скоротили посіви під цукровим буряком. До 2008-го запаси цукру вичерпалися, а Україна, так і не відновивши обсяги посівів цукрового буряка до мінімально необхідних, зіштовхнулася з повноцінним дефіцитом солодкого продукту. Експерти вважають, якщо не продумати збут продукції цього року, то така цукрова криза може повторитися.

Надлишок цукру — не привід для радості аграріїв, бо цей рекорд загрожує обвалом цін, а отже — падінням доходів сільгоспвиробників. Утім чимало спеціалістів стверджують, що й для покупців вартість продукту не стане нижчою — ціна на цукор нового врожаю в Україні в цілому й на Тернопільщині зокрема навряд чи впаде. Це — незважаючи на те, що тільки наша область посіяла цього року цукрового буряка на двісті гектарів більше як торік, й очікується, що урожай буде кращим за минулорічний. Але ціни на цукор нині низькими назвати не можна, не прогнозують їх різке падіння і надалі. В нашій області від початку року, за підрахунками експертів, спостерігається поступове зростання вартості цукру — щомісяця в середньому на 2-4 відсотки. Це відбувається не тільки через його дефіцит, а й через те, що затрати на вирощування цукрового буряка зростають, стверджують у головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації. До прикладу, засоби захисту, які виробляють за кордоном, зросли в ціні за останній рік-півтора в 5-6 разів. Спеціалісти кажуть, щоб вартість цукру принаймні не зашкалювала, а може, й дещо впала, необхідно, аби підприємства роздрібної торгівлі нині вкладали угоди про закупівлю солодкого продукту в цукрових заводів чи хоча б у тих, хто здав буряк на цукрові заводи і отримав цукор на давальницьких умовах.

Валентина ДЕВЛИШ.

«Вільне життя плюс»

-1 thoughts on “Цукру буде багато, але недешевого

  • 18:39 | 18.08.2011 о 18:39
    Permalink

    Анекдот 80-х:”У нас все есть,но не всем хватает” тепер “у нас всьо є але не всі мають бабло”.

Коментарі вимкнені.