Як розподілили між собою студентів тернопільські вузи

Майже місяць тому розпочався новий навчальний рік, покликавши до праці і школярів, і студентів. Школярів – збагачуватися необхідними для кожного громадянина незалежної України знаннями, а студентів – здобувати майбутній фах. Яку ж майбутню професійну долю обрали нещодавні абітурієнти Тернопільщини?

Ні для кого не секрет, що випускники шкіл мають можливість подавати документи для вступу у різні професійні та вищі навчальні заклади. Кожен п’ятий абітурієнт Тернопілля поставав перед проблемою вибору між кількома різними вузами чи факультетами одного. Ситуацію нерідко ускладнювало і «дублювання» майже аналогічних факультетів різних навчальних закладів. Основними факторами остаточного вибору були вартість навчання та престижність навчального закладу, на погляд вступника, пише сайт 0352.com.ua.

У технічному університеті найпопулярнішими, на думку абітурієнтів, виявилися факультети комп’ютерних технологій; управління і бізнесу у виробництві; комп’ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії.

У педагогічному університеті найчастіше обирали майбутній фах журналіста та вчителя трудового навчання.

В економічному університеті у найбільшій пошані факультети міжнародного бізнесу і менеджменту; обліку і аудиту; банківського бізнесу.

А куди ж вступали вчорашні відмінники, володарі почесних золотих медалей? 35% таких випускників сьогодні навчаються у медичному університеті.

Тернополянці Анастасії, випускниці ЗОШ № 18 вдалося стати студенткою Києво-Могиляньської Академії факультету української філології. «Вступила на державну форму навчання власними силами. Було нескладно. Зате навчатися — надзвичайно важко. Дуже відчутна різниця у рівні шкільної підготовки студентів-киян та студентів із периферії. Особисто мені доводиться надзвичайно багато матеріалу опрацьовувати самостійно, наздоганяючи одногрупників, хоча в школі завжди мала високі бали з гуманітарних дисциплін».

Цього року 27% випускників 11-х класів середніх загальноосвітніх шкіл подалися здобувати фах до ПТУ, коледжів та ліцеїв. Дана цифра майже вдвічі перевищує минулорічну (12,5%). На жаль чи на щастя – побачимо, адже центри зайнятості населення усіх регіонів України переконують у дефіциті на сьогоднішній день саме робітничих спеціальностей.

Близько 5% абітурієнтів поїхали на навчання до інших міст України.  1,5% відсотка абітурієнтів студентської лави не зайняли — чекатимуть наступного шансу через рік.

 

Коментарі вимкнені.