Зміщення вісі Землі через землетрус в Японії не вплине на Україну

Жодних наслідків для території України зміщення вісі Землі на 10 см, яке сталось внаслідок землетрусу в Японії та скорочення тривалості земної доби на 1,6 мікросекунди, не матиме.

Про це кореспонденту повідомив заступник директора інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

“Проблему роздули. Доба і без цього постійно скорочується, а зміщення вісі на 10 см нічого не значить, бо вона й так за рік рухається на кілька метрів то в одну, то в іншу сторону. Це не матиме жодних наслідків для України й для світу взагалі. Так само роздули і те, що до землетрусу призвело положення сонця й місяця. Стільки разів таке було — і нічого ж”, – сказав науковець.

Він розповів, який вплив матиме катастрофа на Японію.

“Єдина, хто дійсно постраждав, – це Японія. Можливо наслідки землетрусу ще вплинуть на екологію Курильських островів, але не більше. Матеріальні збитки Японії й досі не може оцінити навіть її міністр економіки, але відомо, що підготовка до землетрусу у 15 разів дешевша, ніж ліквідація наслідків аварії. Тепер японці переглянуть свої нормативні документи щодо захисту атомних станцій від землетрусів. Вони мають стосуватись не тільки ядерних реакторів, а й цілої інфраструктури станції”,- зауважив Кендзера.

На думку науковця, Україна на досвіді Японії має зробити для себе висновки.

“Розумні люди вчаться на чужому досвіді. Аварія в Японії сталась не в реакторі, а в охолоджувальних системах. Це було і однією з причин Чорнобильської катастрофи. А у нас і досі не виконані вимоги, що навколо кожної атомної станції повинні бути системи сейсмічних станцій, які мають контролювати геодинамічну ситуацію й оцінювати сейсмічну небезпеку. На найбільшій атомній станції України, що у місті Енергодарі, Запорізької області, взагалі немає не те що сейсмічної, а й технічної оцінки небезпеки”, – додав сейсмолог.

Аварії на японських АЕС стались 11 березня після землетрусу магнітудою 8,9 і подальшого цунамі. За останніми даними, в результаті повеней, пожеж і зсувів більше 12 тисяч будинків було зруйновано. Точна кількість жертв поки не названа, однак вона може перевищити тисячу осіб.

Тетяна ІВАНОЧКО, Газета

Коментарі вимкнені.