Розміром у мізинець: родина Гаригів із Тернопільщини вирощує вдома мініатюрну зелень
Родина Гаригів із Деренівки Теребовлянського району замість звичного борщового набору вирощує вдома мініатюрну зелень і трави. Серед рослин, розміром у мізинець, – горошок, рукола, соняшник, кукурудза, люцерна, гірчиця, амарант, або ж усім відома нам щириця, та мізуна – японська капуста.
Богдан та Марина Гариги п’ятнадцять років у своїх теплицях вирощували розсаду помідорів, перцю, капусти та баклажанів. Торік почали впроваджувати нову технологію культивування рослин – гідропоніку, за якої коренева система знаходиться не в ґрунті, а у водному розчині з поживними мікро- та макроелементами. Нині сім’я Гаригів – єдина на Тернопільщині, яка застосовує цю технологію. Разом із батьками господарюють їхній син Семен та його дружина Яна – випускники Національного університету біоресурсів і природокористування, агрономи за фахом. Методом гідропоніки вони вирощують салат, базилік, руколу, маш-салат та мангольд – листовий буряк. А кілька місяців тому у їхніх теплицях з’явився новий вид зелені – мікрогрін.
– Це молоді паростки рослин, які доспівають через сім-чотирнадцять днів, – розповідає молода господиня Яна Гарига. – Процес вирощування досить простий. Для цього потрібні лише насіння, субстрат, вода і світло. У спеціальні палети, розміром сорок на сімдесят сантиметрів, ми засипаємо чистий, пропарений торф, густо сіємо насіння, рясно поливаємо його водою і накриваємо пінопластом або плівкою. Через один-три дні насіння починає сходити, тоді накриття знімаємо. Збираємо врожай, коли на рослині з’являється два листочки, тобто через один-два тижні. Все залежить від сорту культури.
Зі слів Яни, мікрозелень можна успішно вирощувати у домашніх умовах при температурі 20-25 градусів. Замість ґрунту підійде кокосовий субстрат, мінеральна вата або ж звичайнісінька марля, яку постійно потрібно зволожувати.
Завдяки своїм корисним властивостям мікрогрін завжди є в раціоні деренівської сім’ї. «Мікрозелень містить в собі максимальну кількість вітамінів та мінералів і володіє пікантним, ні з чим незрівняним смаком, – зауважує Яна. – Завдяки цьому вона набула великої популярності в кулінарії і є новим трендом здорової їжі. Мініатюрні рослини добре смакують як у чистому вигляді, так і з овочевими салатами, м’ясом, рибою, запіканками, бутербродами та омлетом. Дуже корисно поєднувати їх з гарбузовою та оливковою оліями. Мікрозелень соняшника та листового буряка підійде для красивого оформлення страв».
Крім того, на мікрогріні можна швидко «розкрутити» свій бізнес і заробляти гроші в рази більше, ніж на звичайній зелені. Головне, як твердить молодий агроном Яна Гарига, – мати бажання і любити те, чим ти займаєшся.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА, газета “Сільський господар плюс”
Коментарі вимкнені.