Сергій Надал ще рік при владі: найгарячіші скандали у Тернополі 2013

Завершився ще один рік, як Тернополем керує «свободівець» Сергій Надал.  Що за цей час позитивного та негативного сталося у Файному місті пробував розібратись «Погляд».

Пропонуємо Вам сьогодні підбірку скандалів, до яких причетний Сергій Віталійович та міська рада.

Найгарячіша тема – по вулиці Громницького біля  навчально-виховного комплексу № 9, що у мікрорайоні «Дружба»  з початку вересня почали облаштовувати  будівельний майданчик для спорудження багатоповерхівки.

Фото Миколи ВАСИЛЕЧКА, Наш День

Під час демонатажу магазину “Інга”  власник кидався під колеса. Війна проти магазину продовжувалась досить довго, але закрити його міській владі все не вдавалось. А це мали зробити ще до 22 червня 2013 року. Нарешті, 9 жовтня, на виконавчому комітеті міської ради знову прийняли рішення про демонтування магазинчику. І вже 10 жовтня його знесли.

Фото Катерина Калуш

У парку Національного відродження почали нищити спортивний майданчик. На нього «заслали» будівельну техніку, яка почала виривати забетоновані конструкції з асфальту. Щоб оборонити майданчик тернополяни вдались до протистояння і навіть побивали скло в будівельній техніці. Кажуть, що на місці спортивного майданчику з’явиться приватний тенісний корт та ресторан.

В кінці вересня розгорівся  скандал на бульварі Куліша.  Щоб не було калюжі перед дитсадком, будівельник почав вести дорогу по чужій території. Мешканці будинку №8 вийшли до будівельників, аби зашкодити їхній роботі. Тоді жінки обіцяли, що вийдуть з дітьми, стануть перед технікою і нікого не пустять.

Вже майже рік  Тернопіль «гудить» про церкву св. Володимира і Ольги, що на “Дружбі” (вул.Пилипа Орлика), на території якої спочатку масово почали вирубувати дерева, а згодом, вирішили ще й дев’ятиповерхівку будувати. До кого тільки не звертались мешканці прилеглих вулиць. І навіть розпочали збір грошей на добудову церкви, тільки б скасували скандальне будівництво. І писали лист до мера Сергія Надала, як байстрюки до батька, і  до блаженнішого Святослава Шевчука. За цей час відбулись і протести під міською радою,  і декілька судів.

За час багатомісячної переписки з місцевою владою мешканці вулиці отримали багато дуже цікавих документів, більшість з яких суперечить один одному.

І також досить довго у Парку Національного відродження люди боронять більше гектара паркової землі та майже сотню дерев від зазіхань будівельників. Скандал із цією будовою спалахнув ще осінню минулого року, коли на  землі (одразу біля будинків та Тернопільської філії Європейського університету) ТІЗ «Добробуд» Віталія Смакоуза (він же – депутат міської ради), вирішив зводити чергову висотку.

Будинок збираються звести на ділянці, яка свого часу належала “Зеленбуду”. Потім її продали. За цей час тут виросли дерева. Сама ділянка майже впритул розміщується до глядацької зони Співочого поля. Однак це не завадило свого часу міській раді надати дозвіл на зведення багатоповерхівки.

Весною людям вдалося зупинити початок робіт.

16 липня на БАМі мешканці трьох будинків погрожували взяти в руки автомати, а також лягати посеред дороги, якщо тільки на місці напіврозваленої будівлі колишнього магазину «Золота осінь» почнеться будівництво житлового будинку. 

Група мешканців двох будинків по вул.Київська, яка дискутувала біля бойлерної, категорично проти будівництва, бо бояться, що їхні будинки, зведені на сваях, остаточно розваляться, коли поруч працюватиме важка техніка. І хоч підприємець запевнив, що проект передбачає будівництво «на подушках», але люди цьому мало вірять.

Жінки з 16-го будинку згадували, як свого часу дозволили будувати поруч будинок Лепкого 5а.

–          Лило Василь і Сорока такий майстер тут був – вони нас навіть близько не підпускали. Вони нам казали – зберіть по 100 грн і погану дорогу собі зробіть, а він там буде тільки їздити.

Також жінки пригадували, як кандидат у мери обіцяв, що облаштує їм прибудинкову територію та дорогу перед будинком. Натомість дорога до сих пір в страшних ямах. Вони погрожували, що поставлять паркан прямісінько на дорозі і жодне вантажне авто, яке везе продукти до магазину, та жодне авто мешканців будинку Лепкого 5а, не проїде тут уже ніколи.

Один із мешканців 9-го поверху Київської 14 емоційно розповідав, як після будівництва сусіднього будинку Лепкого 5а у нього почало текти зі стелі,потріскали стіни будинку. Мовляв, він сфотографував такі самі пошкодження даху і стін у кожному з під’їздів будинку, ходив на прийом до міського голови, а той лише опускав голову. Натомість зараз у чоловіка відписка з міської ради, що це він сам собі пошкодив дах, а працівники ЖЕКу бувають у нього в гостях щодня та власноручно підставляють під цівки води відро, коли в дощову погоду з даху тече.

На площі майже півгектара землі біля Ставу, де мерія дала добро на човнову станцію, виросли приватні котеджі. На Довженка, де чиновники “відрізали” ділянку під поліклініку, працює напівлегальний готель та бар. Біля парку Нацвідродження виділили ділянку на спорудження фізкультурно-оздоровчого комплексу, натомість буде дев’ятиповерхівка… Тепер депутати міської ради дали майже півгектара пляжу “Циганка” під спортивний майданчик.

 Що там буде насправді, наразі невідомо. Та чимало тернополян переконані, що півгектара набережної чекає така ж доля, як і інших “соціально-культурно-спортивно-рекреаційних” проектів.

У  квітні близько 200 власників гаражів із мікрорайону Аляска пікетували сесію міськради. Вони вважають, що місцева влада хоче забудувати територію, де вони тримають автомобілі. Ідеться про 5,7 га біля найбільшого в місті торговельного центру “Подоляни”. Зараз там стоять 1,4 тис. гаражів.

 

Вже майже два роки продовжується “історія” будівництва у самому центрі Тернополя. Доля дитячого майданчика, що на вулиці Сагайдачного стривожила мешканців навколишніх будинків. Ділянку разом із дитячими розвагами міська влада віддала приватному забудовнику “Креатор-буд”, який запланував звести під вікнами людей житловий будинок.

Тернопільський стадіон, в який вклали 16,5 млн грн., вже починає “сипатись”. Відкриття тернопільського стадіону стало однією з найяскравіших подій у Тернополі минулого року. Адже перед феєричним шоу йому передувала довга реконструкція, яка розпочалася у зв’язку з Євро-2012.  Новий 15-тисячний стадіон після реконструкції мав доволі привабливий вигляд і навіть чиновники Федерації футболу України високо оцінили якість проведених робіт. Проте, не минуло й року, як з фасаду будинку почала обсипатися штукатурка.

Фото Ігор Осадчук, Від Тарнополя до Тернополя
Фото Ігор Осадчук, Від Тарнополя до Тернополя

Коментарі вимкнені.