Учені “рознюхали”, чим пахне дощ

Дощ зазвичай асоціюють зі свіжістю, але це поняття нематеріальне. Одним з основних реальних джерел запаху є бактерії. Особливо це відчутно за межами міста.

Мікроорганізми класу актиноміцети здатні формувати тонкі розгалужені нитки, схожі на грибний міцелій. Вони проростають у вологий грунт, а якщо земля висихає, бактерії викидають спори. Краплі дощу “підкидають” ці спори в повітря, утворюючи щось на кшталт аерозолю. Саме його ми і вдихаємо.

До речі, актиноміцети поширені по всьому світу – так що дощ скрізь пахне приблизно однаково. Цей аромат має “земляні” відтінки.

Варіації можливі через ще одну причину запаху – деяку кислотність дощу, спричинену наявністю в атмосфері хімікатів. Дощова вода вступає в реакцію з різними речовинами в грунті, стаючи “ароматизованою”. У великих містах, де поширені “технічні” субстанції кшталт бензину, запах стає різким і не дуже приємним для нюху.

Роль наступного джерела відіграють ефірні олії, які виділяються рослинами і осідають на різних поверхнях. Оскільки вони дуже погано розчиняються у воді, дощ здатний, як і у випадку зі спорами бактерій, “переносити” частинки цих олій.

ГАЗЕТА

Коментарі вимкнені.