Сьогодні покажуть, як відомий тернопільський ресторатор доїв овець в екстремальних умовах
Раніше, чуючи слово «вівчар» я уявляла собі веселого гуцула, який сидить в кептарику на полонині і в дудочку грає. Після того ж, як побачила фільм «Зникаюча легенда», відкрила для себе загадкову професію по-новому. Це важка праця та екстремальні умови життя.
Деякі «принади» життя вівчарів у диких Карпатах, на «власній шкірі» добу відчували троє тернополян. Серед них і власник ресторанної мережі «Самогонної ресторації» Михайло Гросуляк. Саме в його закладах можна придбати бринзу, «народжену» за споконвічною технологією людьми, професія яких в Україні з роками може залишитися лише на цьому документальному відео.
Що пережили тернопільські учасники мандрівки, як облаштований побут вівчарів, як їм живеться без дверей та стін, які небезпеки чатують на них та овець в горах, а також безліч цікавих та пізнавальних моментів, можна буде побачити сьогодні, 21 листопада, на презентації фільму, о 16.00 в ресторані «Ковчег», що по вул.Живова. Організатори презентації запрошують абсолютно усіх бажаючих.
– Назва відео «Зникаюча легенда», або іншими словами – відмираючи традиції, – розповідають «Погляду» творці документального фільму. – Зараз такі часи, що кожне десятиліття видає якісь нововведення, прогрес: комп’ютеризація, автоматизація, тощо. Відповідно цей прогрес відкидає традиційні речі – це дуже сумно для нас, адже ми втрачаємо і традиції і людей, які несуть ці цінні надбання, втрачаємо древні технології.
Детальну розповідь про те, що побачили тернополяни на полонині з вівчарами, як вони стали свідками народження бринзи та вурди, що їм заважало чи створювало дискомфорт, читайте на сайті інтернет-видання «Погляд» згодом.
Люба Вовк, новини Тернополя “Погляд”
Коментарі вимкнені.