Представники Московського патріархату влаштували скандал у тернопільському “білому домі”

Круглий стіл щодо міжконфесійної ситуації в Тернопільській області, який проводився в облдержадміністрації 15 січня, представники УПЦ МП перетворили у публічний перфоменс. Звинувачуючи всіх і вся у злочинах, утисках та упередженості, представники МП взяли такі високі ноти, що було чути далеко.
Не схильні до жодного діалогу, адепти МП, відмовилися обговорювати спірні питання з представниками УПЦ КП і обласної адміністрації.
Найбільше дісталося заступнику департаменту релігії ОДА Ігорю Кульчицькому, який особисто запропонував Київському та Московському патріархату, спільно з владою та правоохоронцями, зустрітися і конструктивно обговорити спірні питання, щоб найближчі релігійні свята в Кутах Шумського, Катеринівці чи Колосовій Кременецького районів не перетворилися у бійню між селянами.
“Побожні” епітети та інші “високодуховні” вислови представників МП вкотре засвідчили, що бажання жити в цивілізованому суспільстві, враховувати думки і світогляд інших, даній конфесії не притаманні. Єдине, чого вони прагнуть- домінування в релігійному середовищі і нав’язування свого, промосковського і середньовічного псевдохристиянства.
Запрошений на круглий стіл спостерігач ОБСЄ Марко Кіршбаум, раз-по-раз витирав спітніле чоло і мовчки нотував вияви ксенофобії і релігійної нетерпимості “істинноправославних” адептів на адресу влади, поліції, церкви Київського патріархату та представників громадських організацій.
Зустріч так і закінчилась нічим.
Кременецький благочинний УПЦ о. Василь Галяс висловив пропозицію – «мовляв чого нам християнам чубитися. Давайте ви (УПЦ-КП) пускаєте наших людей служити в Башуках, а ми вас у церкву в Кутах».
Почувши це, секретар Тернопільської єпархії УПЦ МП Стефан Балан, мало не отримав інфаркту. На його переконання: віра не дозволяє московському патріархату співслужити з «раскольнікамі(».
Яке відношення має віра в Бога до речей, явно приземлених, а ще більше до агресії і нетерпимості на релігійному грунті – святі отці так і не пояснили. Останні висловлювання їхнього предстоятеля владики Онуфрія, взагалі, звучать не те що, не по-християнськи, а, взагалі, антидержавно і напрошуються на пильну увагу з боку СБУ і прокуратури.
Так само ситуацією на спірних парафіях в Кременецькому і Шумському районах давно мала б займатися прокуратура, оскільки всі наявні докази антидержавної діяльності , як то : пропаганда сепаратизму, зрив мобілізації, перешкоджання релігійній свободі інших людей, – там є.

Зрештою, надія, що ситуація зміниться і здоровий глузд візьме гору над стереотипами і релігійною агресією є , адже Онуфріївські ідеї вже не поділяє рядове духовенство. Нещодавно в Сумах подібна ситуація закінчилася переходом священика та вірян Московського патріархату під юрисдикцію УПЦ-КП.
Але це лише перша ластівка. Українці ніяк не хочуть прокинутись від промосковської релігійної сплячки. І МП в їхніх головах досі асоціюється з “канонічністю”, а не з п’ятою колоною ворожого впливу.

Коментарі вимкнені.