«Голий торт» – основний хіт на тернопільських весіллях
Мода на весільне солодке – існує. Чим ласують тернополяни на банкеті і який повинен бути весільний торт, «Погляд» запитував у тернополянки Ірини Каліщук-Матейко. Жінка впродовж 8 років займається випічкою та оформленням весільних фуршетів. За цей час вона спекла кілька сотень весільних тортів і кілька тисяч солодких тістечок. А якщо порахувати сюди ще десерти… Словом, усе по порядку.
– Ірино, зараз пора весіль, що найчастіше замовляють тернопільські наречені? Який головний тренд на весільну випічку?
– Зараз мода на усе європейське. На весіллі зазвичай оформляють фуршетний стіл з випічкою. Дуже модно щоб серед смаколиків на столі були вдало поєднані живі квіти. Тістечка різноманітні із кольоровою глазур’ю, це можуть бути також шоколадні маффіни, макаруни, тірамісу… А якщо брати весільний торт, який модно різати на очах гостей, то тут молодята дуже прискіпливі. Здебільшого хочуть, щоб він відповідав кольоровій гамі самого весілля. Трапляється, що наречена приносить фото сукні і просить мереживо зробити таке саме і на торті. Популярні кількаповерхові торти з дзеркальною глазур’ю і цукровими квітами. Один з весільних трендів останніх сезонів – “голий торт”. Це відкритий торт, який не покривають кремом або мастикою. Такий десерт виглядає дуже свіжо, красиво і апетитно, а декором для нього служать живі квіти, ягоди та свіжі фрукти. Виглядає він доволі ефектно.
– Скільки часу потрібно аби спекти весільний торт?
– На все-про-все потрібно 2 дні. Одного дня я печу коржі і перекладаю, а наступного лише прикрашаю.
– Чи не траплялося якихось форс-мажорів?
– Якось у мене замовили триповерховий торт на весілля, але десь за 2 місяці до банкету. Напередодні вони не зателефонували, не висловили жодних особливих побажань, я подумала, мабуть, вони передумали… Вранці телефонує мама нареченої і запитує, коли я їм можу привезти торт… Я не могла їх підвести і пообіцяла, що о 17 годині торт буде в них. Довелося все робити експрес-методом. Добре, що у мене дві духовки і гарна морозилка! Встигла все. Тільки хвилювалася, щоб нареченим сподобалося, але наступного дня телефонували, дякували.
— А який найбільший торт доводилося пекти?
— Мій торт-рекордсмен мав вагу 16 кілограмів. Пекла його на корпоратив для однієї тернопільської фірми.
— Що можете порадити тернопільським господиням, щоб випічка завжди вдавалася і була смачною?
— Братися за роботу у гарному настрої, тоді все вдасться. Я перед тим, як поставити корж пектися, обов’язково його хрещу. З Божою поміччю усе добре виходить.
Квітослава Вінчук.
Коментарі вимкнені.