Нідерланди допомагають Микулинцям розвивати зелений туризм

ua.vlasenko.net

Вже більше півроку в селищі міського типу Микулинці Теребовлянського району діє єдиний в області “Сервісний центр громад”. Його створили з ініціативи Теребовлянської районної громадської організації “Центр розвитку та підтримки громадських ініціатив”, яка є учасником проекту Західноукраїнського ресурсного центру в рамках програми “Матра” за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Громадська організація здобула перемогу та реалізовує проект “Розвиток зеленого туризму селища міського типу Микулинці”. Подібні проекти також втілюють у Львівській та Івано-Франківській областях, – повідомляє TV4.

Микулинці багаті на туристичні об’єкти. Селище вважають одним із найдавніших не лише на Тернопіллі, а й у Західній Україні. Вперше про Микулинці згадує ще Володимир Мономах у тисяча дев’яносто шостому році в “Повчанні дітям”. Туристи можуть побачити у давньому селищі руїни замку шістадцятого століття, Троїцький костел, церкву Святої Трійці, палац дев’ятнадцятого століття і давній парк біля нього.

– Коли ми почали займатися проектом “Розвиток зеленого туризму”, ми дуже побачили багато, що воно занепадає. Не буде що лишати своїм нащадкам. Хотілося, щоб воно продовжувало, мало якусь свою історію. Хочемо якось залучити, пропагувати цю історичну нашу місцевість Микулинецьку. І залучати сюди мецинатів, спонсорів, – каже Віктор БЕЛЬЗЕЦЬКИЙ голова правління Теребовлянської РГО “Центр розвитку та підтримки громадських ініціатив”

Створений півроку тому “Сервісний центр” у Микулинцях став громадським центром мешканців селища. Тут можна скористатися комп’ютером та інтернетом. У приміщенні центру проводять семінари та навчання. З перемогою в проекті “Сервісний центр” став ще й осередком розвитку зеленого туризму в Микулинцях. Сільський зелений туризм – це відпочинок у приватних садибах. Метою ж проекту є створення садиб для відпочинку саме в Микулинцях та залучання до роботи в сфері туризму людей, які тут живуть.

– В проекті ми зробили методичку, яка повністю описує, як стати господарем садиб, як формувати, як підготовити свою оселю. Тут ні в кого практично в людей нема таких можливостей, щоб вони могли приймати туристів. Зараз в нас є два таких претенденти, які хочуть працювати з нами по зеленому туризму, – каже Віктор Бельзецький.

– Це повинно бути залучення місцевих мешканців до обслуговування туристів. Тобто максимальне залучення людей, які тут живуть, хай спочатку небагато, але щоб вони надавали певні послуги для туристів і, відповідно. отримувати від того якісь девіденти. Найпростіше, починаючи від харчування, забезпечення проживання туристів, продаж сувенірів, надання інших послуг, – вважає Петро ЛАЗАРЧУК представник фонду “Західноукраїнський ресурсний центр”.

При “Сервісному центрі громад” діє також інформаційно-аналітичний центр для роботи з туристами і власниками садиб. Увазі туристів у Микулинцях можуть запропонувати не тільки пам’ятки архітектури, а й культурну програму. Тут є вокальні, танцювальні колективи і навіть циркові артисти.

– Великим позитивом є те, що ця ініціатива місцевої громади, яка була спроможна об’єднатися в громадську організацію. Тема зеленого туризму вже багато років розглядається як одна з тих потенційних сфер діяльності територіальних громад, які можуть мати певні наслідки: і економічні, і соціально-економічні для самої територіальної громади, – каже Лариса РИМАР директор КП Тернопільської облради “Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр”.

Вичерпну інформацію про те, як найкраще відпочити у Микулинцях, можна отримати у “Сервісному центрі громад”, який знаходиться в селищі Микулинці на вулиці Грушевського, 45.

Коментарі вимкнені.