Грушки в аличі від Дзвінки Торохтушки

ВАРЕННЯ З ГРУШОК-ДИЧОК

Літо добігає кінця. Тішить нас одночасно і спекою, і “гарячими” цінами на ринку. Сміється палючим сонечком і біжить собі далі. Ось уже й Медовий Спас на порозі.
А в коморі, як виявилось, надто мало солодких смаколиків. І, поки я думала, як виправляти критично несолодку ситуацію, мій Титан з`їздив до бабусі. І привіз від неї трішки пізньолітньої радості : дрібної алички, сливочок, котрі в нас називають хруставками і кошичок грушок-дичок. Таких от маленьких, дрібоньких, з довгими хвостиками. Вони пахнуть одночасно і диким літнім медом, і дитинством, і лісом. Бо стара грушка, ота сама, що її стовбур і вдвох не обхопиш, росте на узліссі. І з нею стільки спогадів різних пов`язано, і книжок під нею перечитано. А що вже в ті роки нас з коліжанками там оси та дикі бджоли перекусали! І от все наша бабуся хоче її спиляти, а потім згадує, певно, щось своє – та й передумує то робити. І маємо ми на зиму і сушеню з печі, і компоти, і ще ось таке варення. Неймовірне. Бо пахне воно, як і самі грушки-дички : медом, лісом і дитинством.
Отже: грушки – 5 кг, алича і хруставки – 2 кг, цукор – 3 кг, палички кориці – 2 шт, мускатний горіх – 1 ч.л.

Відварюємо аличу, перетираємо через сито. Грушки перебираємо, обчищаємо залишки суцвіття, а хвостики залишаємо. Аличеве пюре кладемо у каструлю, всипаємо цукор і кладемо корицю. Якщо немає в паличках, можна взяти мелену. Доводимо до кипіння і уварюємо десь півгодини до стану сиропу.

Викладаємо в нього наші грушки і на середньому вогні, постійно помішуючи, знову ж доводимо до кипіння. Далі є два варіанти : або це варитиметься три дні, методом кип`ятіння і охолодження-настоювання, або за один прийом, але під пильним наглядом, бо грушки – продукт норовливий і люблять “тікати” з каструлі. Я варю одразу, на найменшому вогні і з кописткою в руках, щоб грушки знали своє місце і не пробували самовільно покинути територію приготування. Тобто копистка в мене, як владна вертикаль – для контролю і помішування грушок, щоб, боронь, Боже, смаленим не запахло.

Вариться наше варення близько двох годин. Готовність визначається, знову ж таки, кописткою, на котрій гуснуть краплі сиропу і моментом, коли грушки опускаються на дно. Як тільки це стається – варення готове. ВИймаємо корицю. Додаємо мускатний горіх, варимо ще 2-3 хв , фасуємо його в слоїки і охолоджуємо. А потім чекаємо зими, коли нам забракне тепла і сонця. І тоді дістанемо наші баночки і будемо смакувати. Nota Bene . Також вареннячко можна використовувати і, як прикрасу для торта, чи пирога. Смачного!

 

Коментарі вимкнені.