На заході України встановлять пам’ятники радянським воїнам і перейменують вулиці

16 січня 2014 року увійде в історію українського парламентаризму як день прийняття безглуздих та резонансних законів.

Скористався нагодою й Петро Симоненко, який “протягнув” декілька своїх ініціатив. Зупинимось детальніше на 2-х прийнятих законах.
1. Закон України “Про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України” (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців). Закон має на меті посилити відповідальність за злочини, пов’язані з оскверненням або руйнуванням пам’ятників, споруджених в пам’ять тих хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, а також жертв нацистських переслідувань та інших шанованих нашим народом осіб.

Прийняття цього закону, на думку Симоненка, обумовлено поширенням фактів осквернення та руйнування військових святинь. Протягом останнього часу в місті Львові (вул. Стрійська) мали місце факти осквернення Монументу слави та Монументу воїнам-визволителям міста Червонограда (Львівська область) фашистською свастикою та образливими щодо ветеранів війни надписами. Такі дії, на думку головного комуніста, сприймаються громадянами як знущання над героїчним минулим нашого народу та священною пам’яттю про тих, хто ціною власного життя врятував світ від коричневої чуми – фашизму. На сьогоднішній день осквернення або руйнування вищезазначених пам’ятників караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

До прикладу у Ризі запропонували знести пам’ятник радянським воїнам-визволителям. Про це заявив латвійський міністр юстиції Яніс Борданс. Виступаючи в ефірі передачі “900 секунд”, чиновник зазначив, що пам’ятнику “окупаційної влади не місце поруч з латвійською національною бібліотекою”.

2. Закон України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму”.
Кримінальний кодекс України доповнили Статтею 436-1. Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їх прибічників.

Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, вчинених у роки Другої світової війни, зокрема злочинів, здійснених організацією “Вафен-СС”, підпорядкованими їй структурами, тими, хто боровся проти антигітлерівської коаліції і співробітничали з фашистськими окупантами, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їх прибічників – карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Цікаво, кого і яким чином оштрафують чи позбавлять волі за вулицю “Вояків дивізії Галичина”, що в Тернополі? Адже відомо, що 14-а гренадерська дивізія Ваффен СС «Галичина» (нім. 14 Division Grenadiere der Waffen-SS «Galizien») — підрозділ у складі військ Ваффен-СС Німеччини, що існував у 1943–1945 роках і був укомплектований з українців. З 19 квітня 1945 року підрозділ отримав нову назву — 1-а Українська Дивізія УНА.

На сьогодні політична криза досягає свого апогею. І влада, замість того щоб йти на компроміс з власним народом – “закручує гайки” і штампує антиукраїнські закони.

Максим Черкашин, Корреспондент

Коментарі вимкнені.