Поліцейські битимуть тернополян гумовими палицями по руках

У Тернополі все ще панує ейфорія від появи на вулицях патрульної поліції. Ось тільки інколи виникає відчуття, що цей підрозділ створений винятково для того, щоб бажаючі могли робити селфі з привабливими молодицями у формі чи виписувати штрафи за неправильне паркування автомобілів.
І мало хто знає, які обов’язки і права мають нові охоронці правопорядку.

Є 9 причин, через які патруль має право зупинити ваш автомобіль:
1. Порушення правил дорожнього руху;
2. Немає номерного знаку, або він закріплений в недозволеному місці. Також поліцейський має право Вас зупинити, якщо ваші номери заляпані брудом і цифри на них не видно
3. Якщо є ознаки того, що ваш автомобіль несправний;
4. Якщо є підозра, що Ви, Ваша машина, або пасажири, маєте відношення до дорожньо-транспортної події, або інших порушень закону;
5. Якщо автомобіль знаходиться в розшуку;
6. Якщо є необхідність опитати водія або пасажирів, які можуть бути свідком аварії;
7. Якщо вантаж на Вашому автомобілі закріплений неналежно;
8. Якщо Ви встановили на автомобіль світлові або звукові сигнали, які заборонені законом.
9. Поліцейський також має право зупинити автомобіль і попросити водія про допомогу.

Усі інші причини зупинки автомобіля – незаконні. У будь-якому випадку поліцейський повинен вказати причину через яку вас зупинив.

Але не лише водії транспортних засобів можуть потрапити під пильний погляд патрульних. Поліцейський має право зупинити перехожого, якщо той схожий на особу, яка перебуває у розшуку чи зникла безвісти; якщо існує достатньо підстав вважати, що він вчинив або має намір учинити правопорушення чи може бути причетним до них; якщо він перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю; якщо в нього є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші заборонені чи обмежені для використання речі; якщо він перебуває на місці злочину, ДТП, надзвичайної події.

Якщо вам не вдалося розминутися з патрулем, пам’ятайте: першим ділом поліціянт зобов’язаний представитися – назвати своє прізвище, посаду і звання, а також пред’явити службове посвідчення, якщо вам захочеться поцікавитися як він вийшов на фотографії.

Патрульний може вас опитати. Не варто опит плутати з допитом і слід пам’ятати, що неповнолітніх можна опитувати винятково у присутності батьків. Має право поліцейський і влаштувати вам поверхневий обшук, проводячи рукою або спеціальними засобами по одягу. Обшукувати повинен поліцейський відповідної статі. Якщо це неможливо, то обшук робиться з допомогою спеціального приладу.

У разі чого поліцейський може застосувати фізичну силу і навіть вдарити вас гумовим кийком. Але при цьому заборонено бити по голові, ключицях, попереку, в район паху і живота. А ось по руках можуть надавати від душі. Якщо ж ваші руки закували у кайданки, то ви повинні знати, що утримувати вас у них можна не більше двох годин поспіль.

А ще поліцейським дозволено інколи стріляти. З попередженням при відбитті нападу на поліцейського чи інших людей; при звільненні заручників; для відбиття нападу на об’єкти, які перебувають під охороною та конвої; при затриманні особи, яка після вчинення злочину намагається втекти; зупиняючи авто, якщо водій загрожує людям.
У районах проведення АТО, якщо хтось намагається заволодіти зброєю патрульного чи чинить збройний опір, а також при спробі втечі заарештованого за тяжкий злочин поліцейський має право стріляти без попередження.

Але найголовніше право як поліцейського так і громадянина – це бути взаємно ввічливими і тоді ніхто нікого не буде бити гумовою палицею, нехай навіть лише по руках.
Андрій БЕРЕЗОВЧУК

Коментарі вимкнені.