Відділи УПА Тернопільської воєнної округи “Лисоня” склали присягу на вірність Батьківщині у Словятинському лісі

Фотодокумент - Присяга вояка УПА. Ймовірно, додаток до наказу військового штабу ВО 3 “Лисоня”.
Фотодокумент – Присяга вояка УПА. Ймовірно, додаток до наказу військового штабу ВО 3 “Лисоня”.

У липні 1944 р. Українська Головна Визвольна Рада затвердила текст присяги вояка УПА, який наказом головного військового штабу повстанської армії (ч. 7/44 від 19 липня 1944 р.) поширили у війську.

Більшість відділів Третьої Тернопільської воєнної округи УПА “Лисоня” присягали на вірність Батьківщині 2 жовтня 1944 р. в Слов’ятинському лісі перед командиром УПА-Захід “В. Шелестом” (Василь Сидор), керівником політвиховного відділу крайового військового штабу УПА-Захід “Волянським” (Петро Федун) та штабом воєнної округи.

До присяги повстанці готувалися як до великого свята. Всі чистили взуття, форму та зброю. Вранці відбулася нарада старшин, на якій “Шелест” пояснював, як приготувати сотні до присяги. В пополудневих годинах на лісовій поляні сотні з куренів виставлялися в каре (чотирикутник відкритий з одної сторони), сотенні командири здавали звіти курінним, а ці звітували перед “Шелестом”. Перевівши огляд повстанських відділів, “Волянський” виголосив промову, в якій підкреслив вагу історичної хвилини, де після двох десятиліть український народ знову держить зброю в своїх руках, а його сини присягають не випустити її до останнього подиху.

Командир “Шелест” говорив слова присяги, які за ним повторювали стрільці. По середині каре був зроблений із смерекового віття Тризуб – герб України, на який клали руки двоє відпоручників з кожної сотні, присягаючи від імені свого військового підрозділу. Кожен повстанець, у святковому настрої урочисто повторяв слова присяги і клявся не випускати зброї з рук до останнього подиху.

День присяги на вірність Україні був оголошений святом і був вільний від військових вправ та інших занять, лише сотенні політвиховники обговорювали подальші напрямки роботи у відділах УПА із “Волянським” та політвиховником ВО “Лисоня” Ілярієм Сказінським (“Крига”).

У цей день Присягу склали курені УПА Дмитра Карпенка (“Лютий”, “Яструб”) – сотні “Сіроманці”, “Полтавці” і “Бурлаки”; Івана Яцишина (“Гордієнко”) – сотні “Орли” і “Сірі Вовки”; ймовірно, Володимира Якубовського (“Бондаренка”) – сотні “Рубачі” і “Риболовці”; та окремі відділи – сотня “Гайдамаки” та, ймовірно, територіальні боївки та самооборонні кущові відділи.

Сотенний “Гайдамаків” Володимир Верещинський (“Ясьмін”) свідчив, що в цей день приймало присягу 10-12 відділів, а упорядники хроніки сотні “Сіроманці” зазначали, що на присязі були присутні 1 800 стрільців УПА.

Підготував історик Сергій Волянюк.

Коментарі вимкнені.