12 квітня Тернопіль побуває в космосі. Приєднуйтесь!

Цьогоріч виповнюється 50 років з часу першого польоту людини в космос. 12 квітня 1961 року давню мрію людства злетіти до зірок здійснив радянський космонавт Юрій Гагарін, викликавши захоплення, здивування, радість, ейфорію у всього людства. Новина про те, що людина побувала на орбіті, відірвалась від Землі, спричинила просто піднесення та неймовірні позитивні емоції у представників кожної держави світу – великої чи малої, передової чи відсталої. Незважаючи на колір шкіри, віросповідання чи соціальний статус, земляни однаково відчували гордість за те, що ЛЮДИНА (в глобальному значення цього слова) ЦЕ ЗРОБИЛА.

Звичайно, з розвитком світової космонавтики були інші польоти, інші герої. Інформація про запуски космічних кораблів, навіть вихід людини у відкритий космос, вже не сприймалася настільки гостро, сенсаційно, яскраво. І той перший політ, та ПОДІЯ досі не зрівняється ні з чим за силою впливу на масову свідомість.

Відтоді минає вже 50 років. Традиційно, такі круглі знаменні дати прийнято відзначати, підбивати певні підсумки, робити аналіз. Можливо, через постійне протистояння двох світових систем, можливо, через секретність та таємничість, яка постійно оточувала космічну галузь різних країн, можливо, через складний доступ до реальної інформації про сучасний (та й навіть колишній) стан справ у цій сфері, однак, як свідчить історія, ні 30, ні 40 років з часу цієї події широко не відзначалися. Як буде цього разу – поживемо-побачимо, спрогнозувати важко, але, як відомо, все в наших руках. У наш час вільного доступу до мережі Інтернет, до можливості висловлювати свої думки і бути почутим, кожна людина може зробити так, щоб подія першого польоту людини в космос справді знову стала ПОДІЄЮ.

В зв’язку з цим, Громадське об’єднання «Тернопільська липа» виступило з ініціативою відзначити 12 квітня 2011 року інформаційним проривом, присвяченим польоту Юрія Гагаріна. Звертаючись до усіх колег – представників журналістських, мас-медійних, громадських, мистецьких, творчих, ініціативних, небайдужих кіл, пропонує у цей день зробити максимальний акцент на цю подію. В результаті мав би вийти своєрідний інформаційний флеш-моб, коли усю можливу здобуту інформацію, пов’язану з першим польотом людини у космос: спогади, інтерв’ю, опитування, біографічні довідки, знайдені архівні матеріали з легкістю могли б прочитати всі, взяти, переробити, опрацювати, розмістити у себе, поділитися зі всіма охочими. Словом, дуже хочеться зробити все так, щоб як і 50 років тому, політ людини в космос став найсильнішим інформаційним потоком, найбільшою сенсацією у цей день – день 12 квітня.

Вас зацікавило така ідея? Приєднуйтесь! Політ у інформаційний космос можливий для кожного!

Тернопільська Липа

Коментарі вимкнені.