Андрухович закликає українців зібрати кошти на премію для Шкляра

Відомий український письменник Юрій Андрухович пропонує всім небайдужим українцям зібрати для автора історичного роману «Чорний ворон» Василя Шкляра суму Шевченківської премії, яку він не отримав від влади.

«Ця ситуація може стати феноменальною можливістю для громадянського суспільства трахнути влад у ненасильницькою солідарною дією. Для цього потрібно зібрати для Василя Шкляра ту ж суму, щоб він таки отримав премію, але вже не від «панства», тобто від державної верхівки, а від народу. Скільки там цієї премії – 280 тисяч? Потрібно створити незалежний оргкомітет зі збору альтернативної Шевченківської премії для Шкляра. Я перший даю тисячу. Якщо нас таких буде 280, ми їх взуємо», – заявив письменник.

Щодо офіційної Шевченківської премії Андрухович вважає, що «її не можна брати, тому що від неї смердить». «Ця премія завжди оточена конфліктами, доносами, інтригами, у неї зла аура і зла карма. Перш за все, тому що її – як у часи совдепу, так і незалежності – контролює вища влада країни. А всім відомо, яка в нашій країні вища влада. Як за часів совдепу, так і за нинішніх», – сказав він, пише «ZN.UA».

Як повідомляв ForUm, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури письменникові Васил ю Шкляру за роман «Залишенець. Чорний Ворон». Таке рішення було ухвалене в результаті таємного голосування за підтримки 17 представників комітету.

4 березня Шкляр заявив, що не може прийняти Шевченківську премію, поки посаду міністра освіти і науки, молоді та спорту займає Дмитро Табачник. Пізніше , в той же день, з’явився указ Януковича про нагородження Шевченківськими преміями, в якому ім’я Шкляра було відсутнє.
«ForUm»

Коментарі вимкнені.