BM визначила 5 найпереспективніших технологій, які змінять світ у найближчі 5 років

Корпорація IBM традиційно на завершення чергового року опублікувала новий Next Five in Five – список з п’яти напрямків розвитку технологічної галузі, здатних протягом наступних 5 років повністю змінити життя людей на планеті.

За прогнозами аналітиків, до 2015 року мобільні пристрої стануть “більш персональними”, іншими словами, вони будуть ще більше допомагати людині в її особистому повсякденному житті.

Зокрема, на думку IBM, суттєві зміни відбудуться на ринку навігаційних і LBS-рішень (мобільних додатків, що використовують інформацію про поточне місцезнаходження користувача). Смартфони зможуть не тільки прокладати оптимальний маршрут, але й, наприклад, повідомляти про кількість вільних місць на парковці біля офісу чи магазину, до якого ви прямуєте.

Протягом наступного п’ятиріччя з’являться і перші комерційні системи, здатні створювати тривимірне зображення в просторі, побачити яке можна буде неозброєним оком, – у звіті IBM ця технологія називається тривимірною голографією.

Вчені підкреслюють, що мова йде не про ефект глибини, що формується на площині (а зараз в 3D-телевізорах та інших пристроях ми є свідками саме такого підходу), а про дійсно тривимірні об’єкти, як у науково-фантастичних фільмах.

Голограми виводитимуть не тільки спеціальні стаціонарні проектори, але і смартфони. Людина, наприклад, зможе побачити свого співрозмовника у повітрі над пристроєм, створюючи ефект розмови віч-на-віч. Щоправда, вчені не уточнюють, буде це протягом 5 років або пізніше.

На думку IBM, революція відбудеться у сфері портативного електроживлення і до 2015 року можна очікувати якісно нових батарей високої ємності.

Зазвичай ємність і потужність акумуляторних батарей зростає на 7% на рік. Протягом же наступних 5 років пристрої зможуть запропонувати в 10 разів більший час автономної роботи, розповів Дон Кемпбелл, головний технологічний директор IBM, напрямок Business Intelligence & Performance Management. Відбудеться це внаслідок розробки нових способів отримання енергії, наприклад, з руху (маленькі динамомашини) або навіть з повітря – науковці мають намір перетворювати на електричну енергію в ланцюгах мобільної електроніки заряджені частинки, що знаходяться в повітрі.

Експерти також очікують побачити більш відповідальне ставлення до навколишнього середовища як від організацій, так і від кожного мешканця планети окремо. З переходом на водяне охолодження суперкомп’ютери, кількість яких у світі постійно зростає, будуть опалювати все більшу кількість будинків, тим самим більш раціонально використовуючи відпрацьовану енергію. Такі проекти вже існують, зокрема, у Швейцарії. А зробити індивідуальний внесок в охорону природи допоможуть всюдисущі датчики енергоспоживання.

Прості ж люди, на думку авторів звіту, зможуть все частіше брати участь у дослідженнях, просто ділячись з ученими статистичними даними. Користуючись пристроями з вбудованими датчиками, зокрема смартфонами, побутовою технікою, автомобілями тощо, людина зможе передавати накопичену ними статистичну інформацію одразу до наукових центрів.

В результаті фахівці зможуть глибше вивчити поведінку людей і суспільство в цілому і поліпшити його.

У IBM підкреслили, що передача такої інформації не буде представляти для користувача загрози, оскільки вона не міститиме персональних даних, і користувач сам обиратиме, кому її варто передати.

Зауважимо, що попередні прогнози IBM хоча і не збувалися на 100%, але багато в чому збігалися з розвитком технологічної сфери. Так, наприклад, в 2007 році компанія передбачила, що протягом 5 років мобільний телефон стане одночасно банком, гаманцем, квитком на транспорт і порадником при виборі товару в магазинах. Майже все це зараз мобільники вже пропонують.

ТСН + 24 канал

Коментарі вимкнені.