Буденне життя бережанського солдата або Солдати картоплю не чистять

Не знаю як вас, а мене завжди цікавило, що ж ховається за всім відомим, та все ж таким таємничим словом «армія». Для когось це – робота, для когось – буденність. А для молодих хлопців – частина життя, що назавжди залишить свій відбиток не лише у пам’яті, а й у формуванні характеру та особистості в майбутньому.
Можливо ця стаття допоможе комусь з юнаків по-іншому подивитись на речі та зробити правильний вибір. Про армійські будні та інше – у розмові з майором Ігорем Володимировичем ЗАЙЦЕМ.
– Хто та скільки служить у в/ч А-1461?
Згідно Закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» до її проходження призиваються чоловіки, що досягли 18-річного віку.
У нашій військовій частині є дві категорії військовослужбовців:
I – військовослужбовці стро-кової служби – з вищою освітою служать 9, усі інші – 12 місяців. Зараз проходять службу по 10 чоловік із Житомирської та Полтавської областей.
II – військовослужбовці військової служби за контрактом – підписують контракт на 3 роки. Їх у нас близько 100 чоловік, що складає 80% від всього особового складу нашої військової частини. Майже усі вони – жителі Бережан та району.

– А відрізняється звичайний день «строковика» та «контрактника»? Чи вони несуть службу однаково?
Звичайно, відмінності є. День солдатів строкової служби розпочинається підйомом о 6 та закінчується відбоєм у 22 годині. У вихідні дні лягають та встають на годину пізніше відповідно. «Строковики» проживають на території військової частин протягом усього часу служби. Приблизно 1-2 рази на тиждень, відповідно черги, вони заступають в добовий наряд від 17 до 17 години. Вихідний день – неділя, коли солдати мають право виходити у місто.
У «контрактників» робочий день триває 8 годин. Але, як і інші солдати, вони також заступають на добові чергування. Відпочивають вони у суботу та неділю.
– Чим же займаються солдати у вихідні та будні? Чи мають час «чайочок попити»?
Вони у нас постійно зайняті. 2 дні в тиждень проводяться заняття – із загальновійськових дисциплін (стройова, фізична, вогнева підготовка, статути), спеціальної та технічної підготовки. Також проводяться заняття з водіями двічі на рік – їх допідготовка. Решта днів – робота на автомобільній техніці: ремонт, обслуговування, фарбування і т.п. Взагалі, у нас кожен день має свою назву. Так, наприклад, субота, як і у кожної господині, – «господарський день», коли ми прибираємо, наводимо внутрішній порядок в приміщеннях. Та й у вихідний день ми постійно чимось займаємо солдатів. Це і екскурсії по Бережанських музеях та пам’ятках архітектури, зустрічі з ветеранами, інші культурно-освітні та спортивні заходи.
– А який останній захід вам довелося провести?
До 20-ї річниці незалежності України у Збройних Силах України проводиться конкурс військово-професійної майстерності «Універсальний солдат». Він проходить у три етапи:
I – у військових частинах (квітень-травень);
II – у видах Збройних Сил України (червень);
III – в масштабі Збройних Сил України (протягом вересня).
У військовій частині А-1461 перший етап конкурсу був успішно проведений з 26 квітня по 16 травня. Згідно програми змагання проводились у номінаціях по загальновійськових дисциплінах, знанні історії України та її Збройних Сил і художній самодіяльності. Переможцем серед чоловіків став військовослужбовець військової служби за контрактом солдат водій Скибінський Ю.В., серед жінок – військовослужбовець військової служби за контрактом солдат Іваник І.В. Саме вони поїдуть на 2 етап конкурсу, що проводитиметься серед військових частин Тилу ЗСУ в м. Києві.

– Чи існує контроль за рівнем здобутих знань та фізичної підготовки солдатів?
Звичайно. Кожного місяця проводяться контрольні заняття, здаються заліки з усіх дисциплін, на які залучаються сержанти та офіцери. В кінці року – підсумкова річна перевірка за результатами якої проводиться річне оцінювання військовослужбовців, приймаються певні кадрові рішення.
– На мою думку, найголовніше для солдата – харчування. Завжди сміялась з приказки «Солдат із пригорщі нап’ється, а з долоні пообідає». Щось мені мало у це віриться…
Ви маєте рацію, харчування – дуже важливий аспект. Голодна людина завжди чимось незадоволена, сили немає, а особливо це актуально для солдатів. Тепер система харчування трохи інша, ніж колись. Усім відома страшилка про те, що в армії прийдеться картоплю відрами чистити – тепер лише спогад з минулого. Зараз приготуванням страв для військових займаються спеціальні фірми, що отримують кошти від держави. Також тішить, що тепер, окрім солдатів строкової служи, безкоштовно обідати можуть і «контрактники». На роботу нашої кухні скарг не поступало, навіть ті солдати, які місяць тому призвалися до війська, дуже хвалять раціон та якість їжі.
– І наостанок. Чому молодим хлопцям таки потрібно проходити військову службу? Адже часто доводиться чути, що армія «ламає» хлопців. Що ви думаєте з цього приводу?
На моє переконання, служба в армії служить для нашої молоді потужною моральною й ідеологічною школою, школою українського патріотизму, заснованою на героїчних і бойових традиціях попередніх поколінь. Тому, якщо армія і «ламає», то тільки в кращу сторону. Адже саме тут формуються наступні риси характеру: мужність, надійність, відповідальність. Саме в процесі служби молоді юнаки по-справжньому починають розуміти слова дружба і взаємодопомога. І не дарма в сьогоднішній час переважна більшість хлопців йдуть до війська за власним бажанням.
Крістіна ШУШВАЛ, БережІнфо

Коментарі вимкнені.