Чому топить Тернопіль і хто в тому винен? (відео)

Вчора, 30 липня, тернополяни мимоволі прийняли холодний душ у вигляді сильної зливи. Здавалось на місто вилили тонни води. Як повідомили «Погляду» у Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології випала третина від середньомісячної кількості опадів. Через надмірну кількість дощу та наднизьку пропускну здатність дренажних систем підтопленими виявились безліч будинків по вулицях Микулинецька, Оболоня, Стадникової, Галицька, Живова, Липова. Для відкачування води з житлових будинків було задіяно всі чергові караули Управління МНС, що на той час несли службу в місті.

Ми звертались по допомогу до держави, але відповіді немає

– Головна проблема Тернополя в тому, що місто досі не має єдиного плану стічних вод, всі вони течуть спонтанно, – розповів «Погляду» міський голова міста Сергій Надал.

Найбільше затопило в районі вулиці Галицької, адже туди стікає вода з трьох районів міста: Східний, Канада, Сонячний. Раніше там був приватний масив, люди мали городи і вся вода попадала в землю.
– При забудові району не зробили стічного колектору, газову заправку побудували всупереч усім інженерним нормам, там не передбачено ні систему дренажу, ні систему стічних вод, – каже мер.
Затопило повністю футбольне поле, оскільки вода впиралась у забор газової заправки. Тому було прийнято рішення зруйнувати його. Після того як вода зійшла, еменесники почали відкачувати воду з підвалів.
– Хочу подякувати еменесниками, які гарно спрацювали, – говорить Сергій Надал.
Зараз міська влада пробує вирішити проблему цього району. Є розроблена проектно-кошторисна документація та документація на будівництво стічного колектора. Це вартує понад 35 млн. грн.
– Ми звертались по допомогу до держави, але відповіді немає. Оскільки для міста це величезна сума, нами зараз розроблена проектна документація в межах 200-300 тисяч грн., яка не передбачає повний комплекс робіт, але буде побудована стічна траншея, яка відведе воду.
Як говорить Сергій Надал, 16 серпня на сесії міської ради мають внести зміни до бюджету, де передбачать кошти на ці роботи. І як тільки висохне земля, почнуть проводити роботи, щоб забезпечити тимчасовий прохід для відтоку води.

Мати з немовлям ночувала на автовокзалі

Друга проблемна ділянка по вулиці Ковальця, 20. Цей будинок знаходиться в самій низовині. Вище побудовані церква та автостоянка. Вся вода, яка тече вниз зупиняється на цьому будинку і далі відтоку не має. Хоча раніше, коли не було стоянки, води такої не було, – кажуть жителі.
– Вода або впирається у підпірну стіну стоянки, або стічна труба була зруйнована під час робіт. Зараз це важко сказати, – робить припущення мер. Ще одна проблемна ділянка на вулиці Оболоня в приватному секторі навпроти ринку. За словами мера будинки там побудовані з порушеннями.
– Коли починають будувати будинок, то потрібно враховувати відведення води, стоки. А як будувались ці будинки, хто давав на це дозволи? Зараз вже пізно про це говорити, але це питання все рівно потрібно підіймати. Адже люди купували квартири в аварійних будинках.

Зокрема по вулиці Живова,41 матері з немовлям прийшлось шукати захистку на автовокзалі, в той час як її родичі разом з еменесниками відкачували воду з будинку.

Затопленими виявилися будинки 5 та 7 по вул. Микулинецькій. В одному двом діткам разом з батьками прийшлося ночувати на горищі, а старенька жінка, в якої намок диван, взагалі не знала на чому буде спати і це біля опівночі (дивись відео). На пропозицію рятувальників відвезти її до родичів бабця категорично відмовилась, мотивуючи це сусідством з циганами. А взагалі обидві сусідки виявилися дуже зневіреними в міській владі. Виявляється топить їх уже не вперше. Не раз вони вже зверталися й в міську раду. Але чиновницько-бюрократичну машину бідні (в усіх розуміннях цього слова) люди не здолали. Кажуть, що прийде хтось подивиться, пожуриться, а в крайньому разі, то навіть загляне до колектора, щось запише і … більше ні слуху ні духу.

Крім того, виявляється інженерні споруди стічних вод не чистили десятками років. Труби замулені вже на більше ніж на половину. Ще є проблема стоку, який виходить з Тернополя в районі Петриків. Рівень виходу стоків та рівень річки відрізняється максимум в десять сантиметрів. За словами мера, якщо буде більший підйом води в річці, то Тернопіль затопить.
– А це проблема яку потрібно вирішувати вже. Потрібно розширювати річку. В районі Острова. Углубляти річку, – говорить Сергій Надал.


 

Надія Греса
Фото з тернопільського форуму

Відео надано прес-службою МНСУ в Тернопільській області

-1 thoughts on “Чому топить Тернопіль і хто в тому винен? (відео)

Коментарі вимкнені.